– I KS har vi følt veldig sterkt på ansvaret for at barna skal få komme på skolen. Det har vært hovedgrunnen til at vi har gått enda en runde for å forsøke å finne en løsning på konflikten, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Avtalen som nå er anbefalt av både KS og lærernes organisasjoner; Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes Fellesorganisasjon, innebærer at hele ansvaret for prosesser og avgjørelser om organisering av arbeidstiden legges til den enkelte skole og kommune.

– Dette har vært et viktig prinsipp for oss som jobber for lokalt selvstyre. Derfor er vi glad for at lærerorganisasjonene har kommet oss i møte på dette, sier Helgesen, som imidlertid understreker at KS langt fra er like fornøyd med alle deler av avtalen.

– Vi har jobbet lenge for å få til en avtale for dem som ikke klarer å bli enige lokalt, som sikrer mer tilstedeværelse. Det har vi ikke fått til.

Utdanningsforbundet mener den nye avtalen for lærerne inviterer til gode lokale prosesser og ikke vil føre til at lærerne blir overkjørt ved uenighet om arbeidstid.

– De skal diskutere på skolene. Hvis de ikke blir enige, så går forslagene som da ligger der videre til kommunenivå. Hvis de heller ikke der blir enige, vil det være det forslaget med minst pålagt tilstedeværelse som vinner fram. Det betyr at lærerne kan gå inn i disse prosessene med trygghet for at de ikke vil kunne bli overkjørt til slutt, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet. (©NTB)