Smp.no har vært i kontakt med familien hennes, som forteller at hun har det bra etter den skremmende episoden.

– Hun er en eventyrer, men det er klart at isbjørnen var ganske nær, forteller moren hennes til smp.no.

Det var Svalbardposten som først skrev om hvordan studieturen tok en dramatisk vending da en isbjørn ble nærgående natt til mandag.

Følg smp.no på Facebook

– Tok matposen hennes

Etter å ha forsøkt å skremme vekk bjørnen med rundt 30 signalskudd, måtte de forlate leiren og søke tilflukt på en hytte i nærheten, skriver avisa.

I mellomtiden tok isbjørnen for seg av det som trolig pirret nysgjerrigheten dens - studentenes matlager.

– Hun så at bjørnen forsvant ut av matteltet med nettopp hennes pose i munnen, forteller mora videre.

Familien leste først nyheten om episoden på internett før de fikk kontakt med henne. De var derfor en smule bekymret for hvordan det stod til.

– Hun fikk ikke med seg telefonen sin fra leiren, men fikk ringt fra en annen telefon og fortalt at det stod bra til, sier hun.

På vei i båt

Vestnes-kvinnen studerer arktisk naturguiding ved Høgskolen i Finnmark på Svalbard.

21-åringen fikk sansen for iskaldt friluftsliv da hun gikk på folkehøgskole i Alta i fjor og har vært på Svalbard til sammen sju ganger.

– Hun er ei skikkelig friluftdame, og liker seg godt både på Svalbard og i Nord-Norge, forteller mora hennes.

Mandag kveld var studentene på vei til Longyearbyen med båt og er ventet å komme dit rundt midnatt mandag. Den etter planen en uke lange turen ved Nordenskiöldbreen nordøst for Longyearbyen ble derfor avbrutt før tida.

– Gjorde alt riktig

Da studentene dro tilbake mandag morgen for å hente utstyret sitt, møtte de på isbjørnen nok en gang.

– De prøvde å skremme den med ytterligere 20 skudd, men den lot seg ikke affisere og de måtte trekke seg tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til Svalbardposten.

Svarstad mener studentgruppen har gjort alt riktig ved å evakuere når de ikke fikk skremt vekk bjørnen. Han forteller til avisa at det flere ganger i sommer har vært nærgående isbjørner i området som ikke har latt seg skremme vekk med signalskudd.

Sysselmannen har sendt et helikopter for å prøve å lede bjørnen bort fra leiren.

Studentgruppen fikk assistanse av båten «Stålbas» og to lettbåter fra Norsk Polarinstitutt. Da fartøyene ankom, befant isbjørnen seg inne i det nærmeste hvite teltet. Foto: Per Andreassen/Sysselmannen
Studentene var på tur for å klatre ved Nordenskiöldbreen nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Kart: Google Maps