Elida Langstein (21) fra Tomrefjord i Vestnes fikk en skremmende - men også fascinerende opplevelse da en isbjørn tok seg inn i leiren til en studentgruppe på Svalbard natt til mandag.

  • Se bildene fra dramaet i serien over

Tirsdag er studentene kommet tilbake til Longyearbyen, og Elida har fått igjen telefonen som ble liggende i teltet da isbjørnen kom luskende. Derfor kan 21-åringen fortelle om hvordan hun og medstudentene brått ble vekket ved 3-tida natt til mandag ved Nordenskiöldbreen.

– Det er selvfølgelig skremmende å våkne av signalskudd og se at det står en isbjørn mindre enn 20 meter fra teltet ditt. Men vi følte hele tida at vi hadde kontroll på bjørnen og jeg fryktet ikke for min egen sikkerhet, forteller hun.

Les også: Vestnes-student måtte rømme fra sulten isbjørn

Stod klare med rifle

Til tross for at det ble skutt rundt 30 skudd med signalpistol, lot ikke bamsefar seg skremme, noe som er svært uvanlig.

Studentene søkte derfor tilflukt i en nærliggende hytte for resten av natten.

– Hele tida stod lærerne klare med rifle i tilfelle den skulle begynne å vise interesse for oss. Vi passet hele tida på å holde oss bak lærerne og forlot leiren i en stor bue rundt bjørnen. Det verste som kunne skje, var egentlig at bjørnen ble skutt, men naturlig nok var en del litt oppskaket. Noen hadde ikke fått på seg skoene, mens andre gikk bare i ullundertøyet.

– Glad i real turmat

Det var søndag isbjørnen dukket opp i leiren første gang, mens studentene var ute på undervisning. Da hadde den gått løs på maten til lærerne, men latt studentenes mat ligge.

– Det var tydelig at bjørnen kun var ute etter noe å spise. Den var glad i real turmat og smør, og så ut til å ta det med mest energi, forteller hun.

Da den kom tilbake om natten, tok den for seg av studentenes mat og på et tidspunkt så Elida bjørnen komme ut av teltåpningen med matposen hennes i kjeften.

Følg smp.no på Facebook

Ikke lettskremt

Tomrefjordringen påpeker at hun har respekt for isbjørnfaren og at det flere ganger i sommer var observert bjørn i området.

Men den bjørnen hadde latt seg skremme bort med bare klapping i hendene og signalpistolskudd.

– Vi er blitt fortalt at isbjørn generelt lar seg skremme vekk med ett til tre skudd med signalpistolen, men denne reagerte ikke på at vi skjøt mer enn 70 skudd til sammen. Lærerne våre som har mest erfaring med bjørnemøter, fortalte at dette var helt spesielt. Trolig var det snakk om en ungbjørn og den var tydelig ikke interessert i å stikke noe sted, sier Elida.

Pakket sammen i all hast

Mandag var bjørnen fortsatt i området, mens studentene fikk bistand fra en båt og helikopter for å pakke sammen leiren. Elida var én av sju studenter som ble trukket ut til å ta seg inn i leiren og i all hast få med seg utstyr og det som var igjen av proviant.

– Da var deler av campen rasert og bjørnen hadde blant annet forsynt seg av potetgull og bacon som lå i teltene, forteller hun.

Mens Vestnes-studenten holdt øye med bjørnen på en åsrygg om lag en kilometer unna, begynte den igjen å nærme seg leiren. Dermed var det tid for å forlate leiren for godt.

Les flere nyheter fra Nordre på smp.no

Nyttig erfaring som guide

Studentene går på linja for arktisk naturguiding ved Høgskolen i Finnmark på Svalbard, og sånn sett var det dramatiske bjørnemøtet en også en nyttig erfaring.

– Alle følte at dette var viktig lærdom for oss, og vi har fått opplevd på nært hold at vi aldri kan vite sikkert hvordan en bjørn reagerer. Som naturguideopplæring var dette en uvurderlig erfaring - og unik opplevelse, legger hun til.

Elida har nylig startet på det ettårige studiet på Svalbard, men har vært på øygruppen en rekke ganger tidligere. Neste år håper hun å få sommerjobb som guide der oppe, sånn at hun kan fortsette å leve ut lidenskapen for arktisk friluftsliv enda noen uker.

– Men jeg må innrømme at jeg kanskje ikke vil sove like godt om nettene når vi er ute på tur framover. Iallfall ikke om jeg selv har ansvaret for en gruppe, påpeker hun.

Elida Langstein fra Tomrefjord i Vestnes fikk en opplevelse hun sent vil glemme under studieturen på Svalbard. – Som naturguideopplæring var dette en uvurderlig erfaring - og unik opplevelse, forteller 21-åringen. Foto: Privat
Studentene var på tur for å klatre ved Nordenskiöldbreen nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Kart: Google Maps