ÅLESUND SENTRUM (smp.no): Deler av Ålesund sentrum ble onsdag formiddag evakuert etter at to gassflasker ramlet på sjøen, opplyser politiet.

Ved 11.30-tida opplyste politiet at eksplosjonsfaren var over og evakueringen ble opphevet.

Temperaturen i gassflaskene var da målt og funnet stabil. Brannvesenet ville derfor ta opp flaskene og transportere disse til et trygt sted for destruering.

Avblåser faren: Her fraktes flaskene vekk

Se bildeserie fra evakueringen her

Foto: Olav Helge Matvik

Politiets innsatsleder Olav Ramnefjell mente publikum ikke hadde grunn til å være bekymret for eksplosjonsfaren.

Det var ved 10-tiden politiet fikk melding via brannvesenet om at det hade vært et arbeidsuhell der to gassflasker gikk i sjøen ved Sandborgbryggen. Det foregår et omfattende gravearbeid i grunnen på stedet for å bygge et hus.

Foto: Staale Wattø

Politiet valgte å evakuere nærliggende bygninger i en radius på 300 meter som er standard i slike tilfeller.

– Det som er viktig for politiet nå er at folk respekterer sperringene. Det er på ingen måte stor fare for eksplosjon, men vi velger likevel å opprettholde sperringene inntil videre, sa Ramnefjell.

Foto: Staale Wattø

Området strakk seg fra Skansegata til St. Olavs plass og hele Skateflukaia. Alt arbeid på stedet skjer i tett samarbeid med brannvesenet.

Kollektivtransporten i Ålesund sentrum ble omdirigert, og Sunnmøre politidistrikt satt stab og innkalte kollektiv redningsledelse.

Foto: Elisabeth Solvang

Fagleder Øyvind Seth i Ålesund brannvesen forklarte til smp.no at gassflaskene som inneholder oksygen og acetylen, fikk en skade da de havnet i sjøen.

– Det som kan skje er at de begynner å spalte gass innvendig på grunn av skaden, sa han.

Mannskap fra brannvesenet fikk tak på flaskene og etter at lekkasjen var tettet, ble de senket på to meters dyp. Etter en halvtimes tid - rundt 11.30 - ble flaskene tatt opp igjen.

Brannvesenet ville da sjekke om de fortsatt var varme. Det er i tilfelle en indikasjon på at det skjer farlig spalting.

Arbeidsplasser evakuert

Smp.no sin reporter på stedet opplyste ved 10.30-tida at det var flere brannbiler på stedet og at folk som befant seg ved de første sperringene, ble bedt om å trekke lengre vekk.

Foto: Nils Harald Ånstad

Kystverket var blant arbeidsplassene som er evakuert.

– Brannalarmen gikk, men vi har ikke fått beskjed om hva som egentlig skjer, forteller Olav Helge Matvik  og Sveinung Nedregotten som jobber ved Kystverket.

Matvik og Nedregotten har sett trillevogna med gassflaskene på stedet, men ikke tenkt mer over at det. Ingen av dem sa de ar spesielt bekymret, men lurte naturlig nok på hvor farlig gassflaskene er.

Fjernet båter

Foto: Elisabeth Solvang

Ålesund Havnevesen fjernet hurtigbåter ved hurtigbåtterminalen og redningsskøyta bisto ved innseglinga til havna.

Hurtigbåten til Valderøya og Hareid ble omdirigert til kai ved rutebilstasjonen. Noe forsinkelser kunne påregnes, meldte Norled.

Tips til Smp.no: 95400400 / 95400400@smp.no

Et område på 300 meters radius er evakuert. Foto: Liv-Jorunn H. Ottesen