Löfven kommer ikke til å vente med å få det formelle oppdraget fra Riksdagens president, noe som kan drøye en dag eller to. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa valgnatten at han innleverer sin avskjedssøknad mandag.

– Jeg kommer så snart som mulig til å innlede samtaler med Miljöpartiet og andre partier, sa Löfven til TT natt til mandag.

Først og fremst Vänsterpartiet, men også Centern og Folkpartiet kan vente seg henvendelser fra Löfven, som understreket at samtaler ikke behøver å dreie seg om poster i regjeringen, men også samarbeid i Riksdagen.

Avviser Löfven

I SVTs valgstudio understreket de mindre alliansepartiene ikke uventet at de verken vil bli med i en sosialdemokratisk regjering eller bli støttepartier for en slik regjering.

– Nå sier vi til Stefan Löfven: Lykke til. Nå skal du danne regjering og lage budsjett, sa Center-lederen Annie Lööf i SVTs valgstudio.

Det store problemet for Löfven når han skal danne regjering, er Sverigedemokraternas store framgang som gir dem 49 mandater i Riksdagen, en betydelig blokk på vippen det blir vanskelig å omgå.

Selv med støtte fra Vänsterpartiet har ikke en koalisjonsregjering av Socialdemokraterna og Miljöpartiet flertall og trenger støtte fra minst ett av alliansepartiene for å få gjennom et budsjett senere i høst.

Trøblete Riksdag

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet fikk samlet 43,8 – altså langt under 50 prosent av stemmene. Dermed må de samarbeide også med andre partier for å få flertall i Riksdagen.

Samtidig får nå Socialdemokraterna regjeringsmakt etter å ha gjort et nytt svakt valg med bare 31,2 prosent, bare en marginal fremgang fra «katastrofevalget» i 2010.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var svært klar over Löfvens hodepine da han feiret et historisk brakvalg. Hans parti, som ingen vil samarbeide med, krever en sterk reduksjon av asylinnvandringen til Sverige.

– Vi har fått en absolutt vippeposisjon, konstaterte Åkesson søndag kveld etter at det var klart at han har støtte fra 12,9 prosent av velgerne.

På jakt etter partnere

Socialdemokraterna har ikke lagt skjul på at de ønsker et samarbeid over blokkgrensen for å holde Sverigedemokraterna unna innflytelse.

– Vi er et samarbeidsparti som har samarbeidet over blokkgrensene opp gjennom tidene for å gjennomføre store reformer i Sverige, sier partisekretær Carin Jämtin.

– Vi har historisk samarbeidet både med Folkpartiet, Centern og Vänsterpartiet. Det kommer vi til å fortsette med, la hun til.

Både Centerpartiet og Folkpartiet er med i Reinfeldts allianse.

Löfven får imidlertid ikke hjelp fra nykommeren Feministiskt initiativ. Partiet ønsket regjeringsskifte, men kom ikke inn i Riksdagen.

Reinfeldt-sorti

De konservative Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt har de siste åtte årene skrevet seg inn i svensk politisk historie som en av de mest fremgangsrike borgerlige politikerne.

Hans borgerlige firepartiallianse vant valget i 2006 og ble gjenvalgt fire år senere. Men søndag kveld var det slutt, både for Reinfeldt og allianseregjeringen.

Statsministeren varslet sin avgang både som regjeringssjef og partileder.

– De rødgrønne har flere mandater enn Alliansen, og vi kommer til å holde vårt løfte. Jeg kommer derfor til å levere inn min og regjeringens avskjedssøknad mandag, sa Reinfeldt.

Hans parti gjorde et elendig valg med bare vel 23 prosent av velgerne. Samlet fikk Alliansen under 40 prosent av stemmene. (©NTB)