ÅLESUND TINGHUS (smp.no): Frostating lagmannsrett startet onsdag morgen behandlingen av ankesaken etter drapet på Anja Weløy Aarseth. Retten skulle kun ta stilling til spørsmålet om straffeutmålingen.

Les direkteblogg fra rettssaken onsdag under  artikkelen

Danielsen ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for drap, voldtekt og ransforsøk. Han tilsto i tingretten å ha voldtatt og kvalt Anja Weløy Aarseth (21) i august i fjor. Han har hele tiden nektet for å ha stått bak ransforsøket på Pluto-kiosken før drapet, som altså ikke en del av ankebehandlingen.

Danielsen ankom retten iført solbriller, men det var likevel en mer samarbeidsvillig mann som møtte i retten denne gang. I tingretten tidligere i år, ble Danielsens oppførsel flere ganger et tema.

Frostating lagmannsrett planla å bruke en dag på å behandle straffeutmålingen for Danielsen.

Følg smp.no på Facebook

Nektet å forklare seg - igjen

Det var ventet at den drapsdømte Paco Dan Danielsen skulle forklare seg i løpet av dagen, men da retten kom til dette punktet, nektet han å innta vitneboksen.

– Dette er din siste mulighet. Du ser at Anjas foreldre sitter der. Er det noe du ønsker å si, spurte fagdommer Sven-Jørgen Lindsetmo.

Danielsen så kort opp, men ristet innbitt på hodet.

Dermed fikk foreldrene til bergensstudenten likevel ikke høre datterens drapsmann forklare seg om drapet, som ventet. Både moren og faren til Anja hadde tatt plass ved satt siden av sin bistandsadvokat rett overfor Danielsen under denne seansen.

Heller ikke under den forrige rettssaken i Sunnmøre tingrett, ønsket han å forklare seg.

Ville lese personlig brev

Det som gjorde sterkest inntrykk fra første del av rettsdagen, var vitnemålet til Danielsens eldre søster. Hun hadde med seg et personlig brev som hun ønsket å lese opp. Det ville ikke dommeren tillate.

Søsteren måtte flere ganger ta pause og kjempet med gråten under forklaringen. Når blikket til søsknene møttes virket også Danielsen berørt.

Hun fortalte om hvordan Danielsen hadde problemer på skolen og ikke kom godt overrens med morens samboer. Faren til Danielsen mistet livet i en bilulykke før 24-åringen ble født.

Vil møte Anjas familie

Søsteren fortalte at han stadig vendte tilbake til rusen etter gode perioder i livet.

Da hun ble spurt om møtet med broren i fengslet etter at han ble pågrepet, sa hun at det var som «å møte en fremmed», men at hun satte pris på at han hadde holdt seg rusfri siden han kom i fengsel.

Bestemoren til Danielsen, som også forklarte seg  i tingretten, fortalte også om møter med barnebarnet etter at han ble pågrepet for drapet 4. september i fjor.

Hun mente at han burde fortelle alt om det som skjedde. Hun sa også at Danielsen hadde sagt at han ønsket å møte familien til Anja.

– Mareritt om drapet

Under forklaringene satt Danielsen stort sett opptatt med å tegne på et ark framfor seg, mens han kun av og til så opp på omgivelsene.

Forsvareren kom flere ganger inn på spørsmålet om Danielsen har gitt uttrykk for at han angrer drapet. Både bestemoren og fengselspsykologen hans sa at Danielsen hadde sagt at han «ønsket han kunne skru tiden tilbake».

Danielsen hadde fortalt til psykologen, hvor han går til ukentlige timer, at han hadde ønsket han ikke begikk det brutale drapet på byfjellet i Ålesund. Han har også fortalt at han har hatt mareritt og søvnvansker på grunn av drapet.

Anger?

– Jeg vil si at han har vist anger i forhold til det han har gjort, sa psykologen, som måtte avgi sin forklaring over telefon fra Gardermoen.

Sakkyndig Terje Tørrisen gikk imidlertid langt i å så tvil om denne angeren: – Empati og sympati kan forveksles, påpekte han.

På direkte spørsmål fra bistandsadvokat Einar Råen senere, mente Tørrisen at Danielsen først og fremst tenkte på seg selv, men at han oppfattet at han hadde sympati med de pårørende.

Rammet av flykrøll

Både fengselspsykologen og bistandsadvokaten, samt flere familiemedlemmer til avdøde, ble rammet av problemene i flytrafikken tidlig onsdag. Familien gikk derfor glipp av den første delen av ankesaken.

Han hadde forklart til psykologen at han ville forklare seg om drapet overfor de pårørende, men at han ikke var i stand til å klare det da han kom til rettssalen.

Høy risiko for vold

De sakkyndige som har undersøkt Danielsen og fulgt rettssaken, forklarte i retten at de ikke hadde noen grunnlag for å endre sine konklusjoner.

De slo fast at den drapsdømte har en alvorlige psykisk lidelse og har et lavt evnenivå. Sammen med langvarig rusmisbruk, gjør dette han har behov for langvarig behandling. De slår fast at han tilhører en gruppe som har høy risiko for å være voldelig, også i framtida.

Forsvareren Per Herman Thori-Aamot la ned påstand om at Danielsen burde behandles på mildest mulig måte i sin prosedyre.

– Danielsen innser behovet for psykiatrisk hjelp og rusbehandling, sa forsvareren og mente samfunnets behov for vern ble oppfylt ved en fengselsstraff.

– Ingen tegn til langvarig forbedring

Aktor Ingvild Thorn Nordheim la ned påstand om at anken burde forkastes og gikk gjennom argumentene for at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hun viste til hvordan Danielsen gir uttrykk for at han har medfølelse med familien til Anja.

– Men etter at han har bebudet at han vil forklare seg, og de pårørende møter for å endelig høre forklaringen. Så gjør han ikke det likevel, sa aktor og la til:

– Det er ingen empati der.

Nordheim konkluderte med at det ikke var vist tegn til langvarig forbedring hos Danielsen selv om han hadde holdt seg rusfri i fengselet.

Smp.no fulgte ankesaken i Frostating lagmannsrett fra tinghuset i Ålesund - i direktebloggen under kan detaljer fra alle forklaringene og det som skjedde

Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble voldtatt og drept da hun var på joggetur på Aksla 28. august. Danielsen ble pågrepet 4. september og har erkjent drapet, men ikke forklart seg i retten om drapshandlingen.