Det skorter på nordmenns saltkunnskap. Færre enn én av fem vet hvor mye salt de kan spise hver dag.

Svaret er en anbefaling på maks 5-6 gram. Det tilsvarer en snau teskje.

Men nordmenn får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt, og det innebærer en stor helserisiko. I løpet av de siste par årene har myndighetene for alvor lagt vekt på å få ned forbruket i befolkningen.

– Det er viktig at folk er klar over den helserisikoen høyt saltinntak representerer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Torsdag la han fram en nordisk undersøkelse som avdekker at folk flest har mangelfulle kunnskaper. Bare 18 prosent av de spurte visste hvor mye salt som bør være maksimalinntak per dag. Halvparten svarte at de ikke vet, og 34 prosent svarte feil på spørsmålet.

– Skal ikke måle og veie

Det er en direkte sammenheng mellom saltinntak og høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Mens 93 prosent vet at det ikke er bra å spise for mye salt, er det fire av ti som ikke vet at høyt inntak av salt kan føre til høyt blodtrykk.

– Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen. Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse i Norge, sier Guldvog.

Én av tre nordmenn sier de er i stor eller svært stor grad oppmerksomme på saltinnholdet i maten. Like mange blåser i det.

– Folk flest har ikke noe forhold til gram og mengde salt, sier Guldvog, som understreker at det ikke er noen målsetting at folk skal måle og veie alt de spiser.

Helsedirektøren vil heller bedre folks kunnskap om saltkilder og helsekonsekvenser.

– Vi vil gi forbrukerne et dult i riktig retning mot å se etter saltet i hverdagen. Vi vil vise hvordan man enkelt kan være oppmerksom på saltet når man handler og når man lager mat hjemme, sier han.

Vil ha matvarebransjen med

Hoveddelen av alt saltet vi får i oss – 75 prosent – kommer fra ferdigmat. Det betyr hel- og halvfabrikat og kantine/restaurant.

To av tre av de spurte i undersøkelsen mener det vil bli langt enklere å spise mindre salt hvis industrien begrenser bruken.

Helseminister Bent Høie (H) jobber med å få matvarebransjen til å forplikte seg til å kutte ned på salt i maten. Industrien har også selv satt i gang et forskningsprosjekt for å redusere salt i tre typer kjøttprodukter, nemlig postei, farseprodukter og kokt skinke, samt gulost.

Begrensning av saltinntaket er ifølge Verdens helseorganisasjon blant de mest kostnadseffektive tiltakene innen folkehelsearbeidet. (©NTB)