Totalt 12 personer fra Helse Midt-Norge skal fra 4. til 10. oktober på studietur til Colorado i USA. Her skal de lære mer om ortopedi, hofteproteser, rehabilitering, kreft- og hjerneforskning.

- Vi videreutvikler et samarbeid med et anerkjent og verdensledende miljø i Colorado, forteller forskningssjef Berit Kvalsvik Teige til smp.no.

Åtte av de som reiser er fra Helse Møre og Romsdal. Målet med turen er at man på sikt skal kunne forske mer sammen og drive med opplæringssamarbeid.

Forskningssjef Kvalsvik Teige har brukt store deler av sommerferien sin på å etablere kontakt. Samtidig har man dratt nytte av Lars Engebretsen, som er professor i ortopedi og tidligere landslagslege i herrefotball. Sammen med den norske konsulen i Denver og personer fra NTNU i Trondheim, er studieturen og samarbeid blitt mulig.

Sportskompetanse

På to av dagene skal reisefølget treffe leger og forskere i det såkalte Steadman-miljøet i Vail.

- De er verdensledende innenfor sport og ortopedi. Særlig med tanke på fotballen i Møre og Romsdal og sportsmiljøet skal vi forsøke å hente kompetanse som kan overføres her, sier forskningssjef Kvalsvik Teige.

Ifølge henne er det hit de fremste sportstalentene reiser når de skal få reparert skader.

Røntgenbilder i bevegelse

Folkene fra Helse Midt skal også se nærmere på en ny og hittil ukjent utdanning innenfor bio-medisin.

- Vi skal også lære om morgendagens røntgenmaskin. Denne tar bilder av kroppen i bevegelse. Her kan man se bevegelse i ledd og samspillet med muskler og bein, sier forskningssjefen.

Totalt vil turen på en uke koste 22.000 kroner per person. Utgiftene dekkes av et utviklingsfond som er øremerkede penger til forskning og fagutvikling. I tillegg kommer omsøkte prosjektmidler fra Helse Midt-Norge.

- Vi er veldig opptatt av at pasientene ikke skal bli berørt, og derfor røres ikke penger i driften, sier Kvalsvik Teige.

Helseforetaket er for øvrig lovpålagt å drive med forskning og utdanning, og turen er lagt til høstferien slik at den ikke skal påvirke aktiviten i sjukehusene.

- På en av dagene skal vi være med på en hofteoperasjon, og lære om en protese som er spesiallaget, forteller Kvalsvik Teige.

Hun mener at det er særdeles viktig å satse på ortopedi for framtiden, særlig i møte med den kommende eldrebølgen.

- Vi ser at folk blir eldre og det er en stor utfordring, og ortopedi er mye mer enn bein. Men det skjer mye på området og nå får vi muligheten til å samarbeide og lære av de beste, sier Kvalsvik Teige til smp.no.

- En må reise ut for å lære av andre for å bli konkurransedyktig. Innenfor helsevesenet handler det om å bygge et godt rykte, merkevare og å være attraktiv for pasientene, understreker forskningssjefen.

Fagmiljøet i blant annet Ålesund skal dra nytte av et samarbeid med et miljø i Colorado. Foto: Staale Wattø