Det innebærer at Danielsen må sone lovens strengeste straff for drapet på Anja Weløy Aarseth ved byfjellet Aksla i Ålesund. Danielsen anket straffeutmålingen og forsvareren hans ba i lagretten onsdag om at 24-åringen skulle få fengselsstraff istedenfor forvaring.

Avgjørelsen innebærer at forvaringsdommen blir stående.

Danielsen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for å ha voldtatt og kvalt den 21-årige studenten til døde 28. august i fjor. Han ble også dømt for et misslykket ransforsøk og trusler.

«Rovmord»

Hos lagmannsretten hersker det ingen tvil om at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Drapet fremstår som et rovmord. Fornærmede var et tilfeldig offer, som ble overfalt mens hun var på en joggetur, heter det.

De trekker fram at drapsmannen var i narkotikarus og helt uten medynk for sitt offer.

– Hennes redsler og lidelse mens ugjerningen pågikk må ha vært ubeskrivelige, heter det videre.

Det er også skjerpende at han etter drapet, skjulte den avdøde ved turstien på Aksla. Og videre at han vendte tilbake til åstedet dagen etterpå, for å forsikre seg om at hun var død.

Fengselsstraff ikke nok

Lagmannsretten mener at det ikke er nok at Danielsen har klart å holde seg rusfri i fengselet og går til ukentlige behandlingstimer hos en fengselspsykolog, som mener han viser forbedringstegn.

– Særlig sett i forhold til de alvorlige personlighetsforstyrrelser tiltalte lider av, og ikke minst fordi tiltalte befinner seg i et skjermet miljø i fengslet, heter det i vurderingen fra retten.

De legger også til at Danielsen under ankeforhandlingene viste at han hadde vanskeligheter med å vedstå seg de handlingene han har gjort.

De konkluderer derfor at en fengselsstraff ikke er nok for å verne samfunnet mot 24-åringen.

Nektet å forklare seg

Han har erkjent drapet, men nektet å forklare seg i retten. Tross at det var varslet en forklaring, fikk familien til Anja heller ikke i lagmannsretten få høre drapsmannen fortelle om hva som skjedde med datteren deres.

Da turen var kommet til Danielsens forklaring, nektet han å innta vitnestolen.

Skal møte Danielsen neste uke

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot har fortalt sin klient om resultatet, men vil ikke si noe om reakasjonen hans.

– Jeg skal besøke ham i neste uke og da skal vi gå nøyere gjennom dommen, sier han til smp.no.

Thori-Aamot vil heller ikke nå svare på om han vil anbefale Danielsen å anke dommen på nytt, og sier det er vurdering han må ta.

Ba om fengselsstraff

Under ankebehandlingen la forsvareren la ned påstand om at fengselsstraff var tilstrekkelig for å verne samfunnet mot drapsmannen. Han argumenterte også for at Danielsen viste tegn til forbedring, ved at han har vært rusfri i fengselet siden dommen i Sunnmøre tingrett i mars.

– Kynisk

Aktor Ingvild Thorn Nordheim la ned påstand om at anken burde forkastes. Hun gikk gjennom argumentene for at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hun påpekte at Danielsen misbrukte henne seksuelt, og påførte henne betydelig smerte, angst og redsel før hun døde. Deretter opptrådte han kynisk ved å skjule liket - og vende tilbake til åstedet dagen etterpå.

Nordheim viste til at at de sakkyndige plasserte 24-åringen i en gruppe som har særlig høy risiko for å begå alvorlige kriminelle handlinger, og mente det ikke var tegn til langvarig forbedring hos drapsmannen.

Administrator Sven-Jørgen Lindsetmo i Frostating lagmannsrett. Foto: Staale Wattø