Lørdag formiddag la Kystverket ut melding på sine hjemmesider om at datasystemet deres er nede.

Dette omfatter systemer som AIS, losbestillingystemer, SafeSeaNet, Kystinfo, Outlook med mer.

Jobber på spreng

- Datasystemet har vært nede omtrent siden midnatt. Det jobbes på spreng for å avdekke hva som er galt og å ordne opp i det. Vi bruker både intern kompetanse og ekstern, da i form av tjenesteleverandører, sier Sveinung Nedregotten, senior kommunikasjonsrådgiver/webansvarlig i Kystverket.

At datasystemene er nede skal ikke være kritisk, men det gjør ting mer tungvint.

- Vi mener at dette ikke har noen alvorlige konsekvenser. Det bli litt tilbake til slik det var før med manuelle ordninger. Los må blant annet bestilles direkte per telefon. Dette har vi formidlet ut til alle aktuelle parter, sier Nedregotten.

Trafikksentralene

Trafikksentralene er også rammet av datasvikten. Navigasjonsvarsler må nå ringes inn til trafikksentralene.

- Ja, de er også rammet. Hvis man skal varsle trafikksentralene om noe, som for eksempel ødelagte varsellamper eller noe i skipsleia så må det gjøres per telefon. De er uten e-post og noen kommunikasjonssystemer. Men de har radar og har god oversikt over det som skjer i farleden. Det er ingen dramatikk i dette, sier Nedregotten.

Kystverkets IKT-senter arbeider sammen med driftsleverandør for å finne og rette feilen.

Oppdatering:

Etter at datasystema til Kystverket gikk ned tidlegare i dag, er de nå oppe og går igjen. Det vil si at både AIS, losbestillingsystema, SafeSeaNet, Kystinfo og Outlook med mer nå fungerer slik de skal, melder Kystverket lørdag ettermiddag.