ÅLESUND (smp.no): Direktør Astrid Eidsvik sa under dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal at det er for mange senger og for mange leger og sjukepleiere per 1000 innbygger i fylket.

- Vi må gjøre foretaket mye strammere, og for å få til dette må vi i stor grad få til et engasjement nedenfra og helt opp, sa direktør Eidsvik.

Hun innrømte at hun var usikker på om man greier å komme i mål som planlagt i november i år.

Sunnmørsposten har tidligere i dag meldt at Helse Møre og Romsdal må redusere driftsnivået med 33,6 millioner neste år. Totalt har man om lag 60 millioner mindre til drift i 2015 enn til 2014.

Stillinger må diskuteres

Samtidig er man til nå 66,5 millioner kroner bak budsjettet for 2014, noe som vitner om et altfor høyt driftsnivå. Basert på en gjennomgang av klinikkene og resultatet ved utgangen av august, er det satt ei prognose på regnskapsresultat på -13 millioner kroner for 2014, noe som er ca. 80 mill. lavere enn budsjett.

I morgentimene varslet Eidsvik at det kan bli aktuelt med stillingskutt og reduksjon av senger.

Utfordringsbildet fra 2014-2020 omgjort til antall stillinger utgjør 200-300 ansatte. Det sa Eidsvik i et intervju med NRK.

Helse Møre og Romsdal må spare inn 335 millioner de neste seks årene.

En annen inngang til å spare penger er å diskutere funksjonsfordelinger mellom sjukehusene. Dermed kan pasientene vente seg en omstillingsprosess i helseforetaket.

Styremedlem Trine Sevaldsen spurte om helseforetaket har et overskudd på 234 stillinger og 58 senger i forhold landssnittet og data fra Samdata. Det skal ha vært en korrekt oppfatning.

Pasienten i fokus

Under dagens styremøte opplyste Eidsvik at pasienten skal være i fokus uansett kuttprosesser, og det viktigste er at pasienten får et tilbud. Det ligger en del nasjonale føringer, men i framtida kan det bli mindre viktig hvor pasienten blir behandlet, og tendensen kan bli at enkelte må reise lenger, varslet Eidsvik.

- Utfordringsbildet er stort og veldig utfordrende, sa representant for de ansatte, Charles Austnes, under møtet.

Han påpekte også at det ikke er snakk om at 200 må gå, men at det er snakk om en omstillingsprosess og en effektivisering.

Styret i Helse Møre og Romsdal gikk blant annet inn for at hverdagseffektivisering og såkalt "bedring av arbeidsprosesser" skal være hovedfokuset i arbeidet framover.