I kveld velger partiet ny valgkomite. Hverken Møre og Romsdal eller Sogn og Fjordane er med. Det vet vi bekymrer folk i fylkespartiet som ønsker Else-May Botten inn i partiledelsen.Det er ikke tvil om hva praten går om i gangene på Folkets Hus i Oslo akkurat nå.  Valget av ny nestleder, kanskje nye nestledere, samt ny partisekretær er det som opptar de aller fleste. Det er ennå lenge til landsmøtet i april, men de som har ambisjoner om å bli valgt vet at de må være med i debatten, og helst også mediebildet, fra første stund.Else-May Botten vil være med, det er det ingen tvil om. Hun vil i løpet av få uker formelt bli lansert som kandidat som nestleder av styret i Møre og Romsdal Ap. Det skjer ved at styret sender sitt forslag til den nyvalgte valgkomiteen. Botten sitter i partiets sentralstyre, har en bra posisjon i stortingsgruppen og støtte fra fagbevegelsen. Om det er nok til å nå helt opp gjenstår å se.

To nestledere?Sunnmørsposten har i dag snakket med flere sentral folk både i partiet og i LO-systemet. De snakker gjerne om hva de tror skal skje, men vil ikke la seg sitere direkte. De peker også på at enn så lenge er det mange ukjente faktorer ute å går. En av dem er om partiet skal ha en eller to nestledere. Det blir pekt på at Ap kun har hatt to nestledere i de periodene en har hatt har hatt splittelse innad. To nestledere har da blitt brukt som et virkemiddel for å gi begge fløyene en posisjon for på den måten skape ro i rekkene. En slik splittelse ser en ikke i partiet i dag. Av den grunn mener flere det ikke er behov for to nestledere.Det som derimot skaper problemer er den geografiske spredningen. Hadia Tajik, som åpenbart er en nestlederkandidat, er valgt inn på Stortinget fra Oslo. Skal hun inn må partiet gå for to nestledere, mener alle vi har snakket med. De har merket seg at Rogaland, som er fylket der Tajik kommer fra, har lansert henne som Vestlandets kandidat. Ap-folk lengre nord langs kysten kjøper ikke det argumentet.Partisekretær?

Den andre jokeren er Trond Giske. Skal han inn må partiet også gå for to nestledere. To menn på toppen av Ap er direkte i strid med vedtektene og enda verre enn to fra Oslo.Men Giske er også lansert som mulig ny partisekretær. Et mektig verv i Ap. Det er en posisjon som gir mer makt og innflytelse enn å sitte som nestleder. Sør-Trøndelag Ap vil ha Giske inn her. Det vil skape litt trøbbel i forhold til at Giske er valgt inn på Stortinget fram til 2017, men folk i partiet tror det lar seg løse. Det som er helt klart er at Giske da må si fra seg stortingsplassen foran valget i 2017.Hva så med Bottens muligheter oppe i dette. Går valgkomiteen for Giske som en av to nestledere er Botten ute av bildet. Det synes helt åpenbart. Peker derimot valgkomiteen på Giske som ny partisekretær åpner det seg noen dører.

En løsning med Tajik som første nestleder og Giske som partisekretær kan åpne for en kamp mellom Botten på den ene siden og en kandidat fra et av innlandsfylkene på den andre. Anette Trettebergsstuen fra Hedmark nevnes som en mulig utfordrer til Botten i en slik situasjon. Hvem som står sterkeste av de to er det ingen som tør spå nå. Det avhenger blant annet av hvem som får støtte fra de tre fylkene i nord. De har ingen egen kandidater som følge av at Helga Pedersen har sittet som nestleder i åtte år.Fasiten vil nok bli minste felles multiplum mellom hva den nye partilederen Jonas Gahr Støre vil, og hva partiets ønsker. Partiets "grand old man" Martin Kolberg skal som leder av valgkomiteen gå på stram line noen måneder framover.

Else May Botten skal selv fremme forslaget på Stortinget torsdag.