– Markedet for marine kosttilskudd er i så stor vekst i Kina at vi ikke tror vi kan være selvforsynte. Derfor søker vi nå ut på verdensmarkedet, og det første stedet vi tar med kinesiske innovatører er hit til Ålesund, sier Wang Dahgong, som er generalsekretær i China Healthcare Association Health Food Market Working Committee. Han arbeider som en brobygger til det kinesiske markedet, som med sine lover og reguleringer kan være vanskelig å orientere seg i for vestlige selskaper.

Vil ha kvalitet

En hel uke har delegasjonen på drøye ti personer tilbrakt her. Blant gjestene er kinesiske toppsjefer fra viktige produsenter og distributører av helseprodukter.

– Kinesere spiser mye fisk, men det er først og fremst ferskvannsfisk uten det store innholdet av omega 3. Etter hvert som utdanningsnivået øker har folk blitt mer bevisst på at de skal få i seg sunne fiskeoljer. Derfor kommer det nå en etterspørsel etter kosttilskudd som inneholder disse oljene. Problemet er at det som finnes i dag på det kinesiske markedet ikke holder den kvaliteten folk vil ha, sier Dahgong.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Potensiale

På Sunnmøre blir de naturlig nok tatt varmt imot av blant andre Innovasjon Norge. Det er blant annet gjennom deres kontorer i Shanghai og Beijing at Innovasjon Norge har vært i stand til å opprette nære kontakter med næringslivet i Kina, sier Bodil Hollingsæter, direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal.

– Her ligger det et stort potensiale for vårt nærlingsliv, og vi skal hjelpe bedriftene til utnytte våre markedsfordeler, sier Bodil Hollingsæter.

Troverdige

Disse fordelene er blant annet troverdighet, sporbarhet, bærekraftig produksjon og god forvaltning av de marine ressursene, skal vi tro Oddvar Skarbø, som er prosjektleder for den biomarine klyngen Legasea.

– Disse representerer noen av de mest kraftfulle organisasjonene og bedriftene på det kinesiske markedet. Faktisk har enkelte handlet med vårt område i 20 år allerede, men prognosene om enorm vekst i dette markedet gjør selvfølgelig at vi er svært interessert i å knytte nye kontakter, sier han.

Følg smp.no på Facebook

F.v. Bodil Hollingsæter, Innovasjon Norge, Wang Dahong, China Healthcare Association, Oddvar Skarbø, Legasea og Yang Yiquing, Novasana.