– Det var Bondevik-regjeringen med støtte fra Arbeiderpartiet som i 2004 innførte at kommunene fikk full momskompensasjon. Det var starten på en voldsom vekst i kommunesektoren, forklarer Støbakk.

Regnestykket han viser til er som følger. En kommune bygger et sykehjem til 100 millioner kroner. Med den nye ordningen fikk kommunene refundert hele momsregningen. I dette tilfellet 25 millioner kroner kontant overført fra staten.

– Det som da skjedde var at mange lånte hele beløpet på 100 millioner kroner til sykehjemmet. De 25 millionene en så fikk tilbake i kompensasjon brukte enn til å fylle opp slunkne kommunebudsjett. Disse pengene kunne gått til egenkapital til sykehjemmet, men det gjorde de som regel ikke, sier Støbakk.

Kynisk

Han erkjenner at han som Giske-ordfører har vært med å bruke denne ordningen for alt den var verdt.

– Vi har brukt denne metoden helt kynisk, for å si det slik. Resultatet er at vi har mye gjeld, men vi har også er ferdig utbygget infrastruktur i hele kommunene. En bygningsmasse som kan avskrives de neste 30 årene. Nå skal vi begynne å betale ned på gjelda, sier Støbakk.

Ordningen med momskompensasjon gjaldt for alle kommunene i landet. Støbakk har derfor ikke noen god forklaring på hvorfor det er akkurat kommunene i Møre og Romsdal som topper gjeldsstatistikken.

Tøv og tull

Støbakk har derimot sine ord i behold om egen kommune. Giske kommune har en lånegjeld som nærmer seg 700 millioner kroner. Det utgjør ikke mindre enn 133 prosent av kommunenes samlede inntekter. Landsnittet er at gjelda utgjør 76 prosent av kommunenes inntekter.

Følg smp.no på Facebook

– Men vi har ikke brukt disse pengene på tøv og tull, for å si det slik. Dette vil komme innbyggerne til gode i mange år framover. Jeg tror vi ser at mange vekstkommuner har høy gjeld fordi vi har måtte bygge infrastruktur som følge av at folketallet øker, påpeker Støbakk.