Dermed må den tidligere arbeidsgiveren ut med til sammen 93.000 kroner og vel 35.000 kroner for ikke-økonomisk tap og saksomkostninger.

Bakgrunnen var en konflikt med den daglige lederen i selskapet Anvat Norge AS i mars  2014.  Etter denne hendelsen fikk snekkeren avskjed på dagen. Da hadde arbeideren vært i arbeid i knappe to måneder.

Møtte ikke i retten

Snekkeren gikk til sak mot den tidligere arbeidsgiveren, som ikke møtte i tingretten. Retten avsa dermed fraværsdom   der  firmaet måtte betale 108.000 kroner i erstatning. Da våknet firmaet og ba om oppfriskning av dommen og krav om frifinnelse. Retten gikk med på å gjenoppta dommen, til protest fra saksøkeren.

Prøvetid

I retten hevdet Anvat at avskjeden med øyeblikkelig virkning ble gitt for hans opptreden i prøvetida. Oppførselen er noe beskrevet i avskjeden, og «representerer etter arbeidsgiverens mening et vesentlig brudd på en arbeidstakers lojalitetsplikt og respekt for arbeidsgiver», heter det i dommen.

"Ikke respekt"

Ifølge selskapet viste det seg at arbeidstakeren ikke hadde noen respekt for daglig leder som overordnet. Han nektet å ta arbeidsordre, og å utføre arbeid etter instruks. Han nektet å respektere arbeidsgivers behov for å måtte innlevere kvitteringer for refusjon av utlegg.

"Alvorlige trusler"

Ifølge arbeidsgiveren toppet det seg 13. mars da arbeidsgiveren skal ha blitt utsatt for alvorlige trusler om vold. Arbeidsgiveren hevder det var truslene som var utslagsgivende for avskjeden og at den daglige lederen fryktet for egen helse og sikkerhet.  Arbeidsgiveren innrømmer  at arbeidstakeren hadde rett til å kreve forhandlinger, men denne «formangelen skyldtes manglende viten om det norske regelverket» og at «arbeidstakeren selv med sin opptreden er vesentlig å bebreide for denne situasjonen».

Arbeidsgiver må bevise

Retten slår fast at det er arbeidsgiveren som har bevisbyrden for de faktiske forholdene, og dersom en avskjed er begrunnet i forhold som kan virke særlig belastende for arbeidstakeren, må arbeidsgiveren desto hardere kunne bevise det.

Skal mye til

Ifølge arbeidsmiljøloven kan en arbeidsgiver «avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annen vesentlig mislighold av arbeidsavtalen». Retten tolker det slik at det skal mye til før det foreligger grunnlag for avskjed.

Fulgte ikke reglene

-Retten finner det ikke sannsynliggjort arbeidstakeren har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd og at avskjeden således var urettmessig. Retten viser i denne sammenheng til at det ikke fremgår av avskjedsbrevet nærmere om begrunnelsen av avskjedigelsen, annet enn at det var en episode den 13. mars 2014, heter det i dommen som understreker at man bare har den daglige lederen sitt ord på hva som ble sagt ved hendelsen 13. mars i år. Arbeidsgiveren har ikke drøftet oppsigelsen med arbeidstakeren på forhånd, slik arbeidsmiljøloven krever (formkrav).

Ingen advarsler

-Ut fra bevisførselen finner retten deet ikke sannsynliggjort at arbeidstakeren ikke har utført sitt arbeid på en tilstrekkelig god måte, sier retten og legger til at han ikke har fått advarsler som kunne ha endret hans arbeidsmåte.