- Norsk  økonomi nyter veldig godt av oljeinntektene og oljevirksomhetene som er en voldsom motor og som kommer til å være det i flere år. Det er en liten utfordring nå i 2015 der vi ser en nedgang,  så vi har en liten utfordring foran oss, sier han.

Ikke dramatisk fall

- Oljenæringen er viktig langs hele kysten, også her. Leverandørindustrien for oljeindustrien er av stor betydning for denne regionen. Alle regioner som er veldig knyttet opp mot oljevirksomheten påvirkes av dette. Men det er ikke dramatisk fall som nå ligger i kortene.

Denne regionen har andre ben å stå på også enn oljen. Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane står for 30 prosent av all fiskeeksport fra Norge, påpeker sentralbanksjefen, og tilføyer at folk fra Nordvestlandet generelt er veldig kjent for å være veldig kreative og dyktige og med betydelig omstillings- og innovasjonsevne.

- Jeg ser ikke noe dramatikk spesielt ikke på vegne av denne regionen, sier han til Sunnmørsposten.

Tror på fiskeolje

Det gjør heller ikke områdebankesjef for bedriftsmarkedet i Nordvest, Terje Olsen i Nordea Bank Norge ASA. Han har stor tro på omega 3 satsinga i vår region, og spesielt nå som mange av disse beveger seg inn på legemiddelmarkedet.

Det var Nordea og Norges Bank som torsdag inviterte til møte på NMK med både sentralbanksjefen og nestleder for Statens Pensjonsfond Utland, Trond Grande.

Tegn på vanskelige tider

Sentralbanksjefen pekte på forholdene rundt krisa i 2008. Da satte store sentralbanker ned renta drastisk for å stimulere økonomien. I Norge satte Norges Bank ned renta med hele 4,5 prosent den høsten.

- Det er bra for noen, men lav rente er tegn på at det er vanskelige tider internasjonalt. Det tar lang tid for en rekke økonomier å komme ut av disse problemene, sa han og pekte på fortsatt dystre tall i Italia og Spania som sliter med høy gjeld, høy arbeidsledighet og null vekst.

- I Spania sprakk boblen etter en voldsom byggeboom der bankene sprang etter for å finansiere. Så snudde utviklingen. I sum måtte staten ta regningen; overta ublalansen. Spania har i dag en ledighet på nesten 25 prosent.

Kina leder

Men sentralbansjefen peker på at det ikke er like dystert over alt.

Den globale veksten holdes oppe av en vekst i framvoksende økonomier som Kina, Brasil, India, Tyrkia og Sør-Afrika. Her har det vært en mye bedre utvikling enn i industrilandene.

- Kanskje litt fordi dette er fremvoksende økonomier. Dette er veldig fattige land som har mye lavere kostnader og som har et enormt vekstpotensiale. Kina leder utviklingen med en vekstrate på bortimot sju prosent og har hatt en utvikling uten sidestykke i verdensøkonomien, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.