I forrige uke la Nordea ned tilbudet om skranke i Langevåg og på Moa. Postkontoret i Ålesund blir fra og med kommende tirsdag lagt om til «Post i butikk».

I ei pressemelding melder DNB at alle deres bankfilialer på Vestlandet slutter med all manuell kontanthåndtering, bortsett fra sparebøssetømming, fra 15. november.

- Tilbudet blir videreført i en butikk ikke langt unna, opplyser storbanken.

- Uheldig utvikling

- Vi arbeider mot denne utviklinga. Mange av våre medlemmer og eldre generelt er ikke inne og bruker nettbank for eksempel. Det verste for oss er om kontantene forsvinner, sier Borge Rørvik i Pensjonistforbundet.

- Frykter du ei slik utvikling?

- Ja, klart det. Vi er i en situasjon der det å ha penger og kunne gjøre opp for seg er en livsstil for mange eldre.

Rørvik, som er bosatt på Valderøya, har i flere år brukt tjenesten «Post i butikk», og forteller at det fungerer greit for han personlig, men:

- Man tar bort en del tjenester som posten tradisjonelt har hatt, sier han.

- Smalere tjenestespekter

Pensjonistlederen mener at postvesenet og bankene må kunne dokumentere at det blir færre som sender brev og at det er færre som er innom kontorene.

- Tjenestespekteret blir bare smalere og smalere, hevder Rørvik.

Samtidig vil ikke Pensjonistforbundet være bakstreverske overfor de som nyter godt av de nye tjenestene.

- Dessverre er det lite vi kan gjøre, men vi vil oppfordre den enkelte bank og organisasjon, og selvfølgelig fortsette å kjempe, sier Rørvik til smp.no.

- Kundene har endret seg

Banksjef i DNB Ålesund, Roar A. Juliebø, opplyser i ei pressemelding at man både får tatt ut penger, satt inn penger og betalt regninger med «Post i butikk» og «Bank i butikk».

- Kundeadferden har endret seg. Folk flest er nesten aldri innom bankfilialen lenger for å utføre dagligbanktjenester, og de bruker mye mindre kontanter enn før. De betaler med kort, og regningene sine betaler de i nettbanken eller mobilbanken hvor de også kan overføre penger mellom egne kontoer eller til andre. Bankfilialen besøker de når de ønsker rådgivning og veiledning i forbindelse med opptak av lån, forsikringsløsninger og sparing.

Drastisk nedgang

I DNB har antall transaksjoner over skranke gått drastisk ned, og det er derfor de nå går over til automater og «Post/Bank i butikk» når det gjelder kontanter.

Banksjefen mener at det er en positiv utvikling at det er mindre kontanter i omløp, og at stadig flere bankfilialer ikke lenger tar imot og leverer ut penger over skranke.

- Hele samfunnet er faktisk tjent med at det er mindre kontanter i omløp. Mindre kontantbetaling bidrar godt i kampen mot økonomisk kriminalitet. Samtidig har vi mindre kontanter i lommer, lommebøker og vesker. Det bidrar også til at færre blir utsatt for ran, så betal med kort der det er mulig. Snart vil du også kunne betale med mobiltelefonen, sier Juliebø.