Det var en sjenert, men glad, nobelprisvinner som landet på Værnes tirsdag ettermiddag. I spissen for en hel busslast med jublende kolleger fra forskningssenteret, sto NTNU-rektor Gunnar Bovim, dekanus Stig Slørdahl og prorektor Kari Melby med hvert sitt flagg og overdøvet hverandre i rosende omtale av ekteparet.

– Vi vet at vi har gull i hendene. Det har vi visst i mange år, og vi har gjort alt vi har kunnet for at de skal trives her, sa Gunnar Bovim før Mosers fly landet - under en vannsøyle til ære for den ferske nobelprisvinneren.

Nøkkelen til suksess

–Jeg er litt spent på hvordan han vil reagere når han kommer inn til alt dette. Han er litt mer sjenert enn meg, smilte May-Britt Moser, som selv allerede hadde hoppet og jublet i mange minutter.

De første som kastet seg rundt halsen på Edvard Moser var døtrene Ailin (19) og Isabel (23), som nå gleder seg til å bli med på prisutdeling og Nobel-middag i Stockholm i desember.

Og etter å ha summet seg litt etter den overveldende mottakelsen, svarte Moser på hva som er nøkkelen til deres akademiske suksess:

–Nysgjerrighet og tålmodighet. Å alltid prøve å gjøre ting ordentlig. Gjøre ting på sin egen måte, ha gode samarbeidspartnere og rekruttere de riktige folkene.

–Hvor stor del av æren har NTNU?

–En veldig stor del. Hadde det ikke vært for NTNU, hadde ikke dette gått. Det begynte allerede i 1996, da vi fikk veldig gode oppstartsbetingelser. Vi har fått støtte fra begynnelse til slutt. Det er helt unikt.

Har dere nye gjennombrudd i sikte?

–Det er hemmelig! ler May-Britt Moser, før ektemannen svarer:

–Vi har en del ting liggende hos Nature (svært anerkjent britisk vitenskapelig tidsskrift, red.anm.), og noe av det kommer temmelig sikkert til å gå gjennom. Det er ikke så lenge til.

Vil helst slippe slips

–På hvilken måte kan forskningen bidra til å løse Alzheimer-gåten?

–Det vil hjelpe til å forstå Alzheimer på sikt. Cellene vi har oppdaget ligger i akkurat det samme området i hjernen der Alzheimer vanligvis rammer. Hvis man forstår hvordan cellene arbeider, kan man også forstå hvordan Alzheimer oppstår.

–Hvor lang tid kan det ta?

–Det er en gradvis prosess, men jeg tror veldig mye er skjedd om ti-tyve år, sier Moser, før han loses ut av NTNU-rektor Gunnar Bovim - som forsikrer at han har lagt et program for ekteparet de neste dagene.

–Så lenge jeg slipper å bruke slips, er jeg med, ler Moser.

–En nobelprisvinner kan gjøre akkurat hva han vil, forsikrer prorektor Kari Melby.

–Og hvor skal nobelmedaljen henge?

–Medalje? Er det en medalje? Det visste jeg ikke, smiler Edvard Moser.