Styreleder Marthe Styve Holte i Helse Midt Norge RHF trekker seg fra vervet sitt med øyeblikkelig virkning, melder helseforetaket i ei pressemelding, mandag ettermiddag.

Årsaken blir oppgitt til å være uenighet med staten om viktige styringsprinsipper.

- Marthe Styve Holte opplever at myndighet er redusert og at nødvendig tillit ikke lenger er til stede for å kunne utøve et godt lederskap, heter det i meldinga.

Prinsipp

- Bakgrunnen for at jeg trekker meg er at eier har redusert styret sitt handlingsrom og myndighet til å drive godt lederskap, sier Marthe Styve Holte til smp.no.

Hun understreker at hun ikke trekker seg på grunn av en enkeltsak, men at det hele dreier seg om en prinsipiell avgjørelse.

- Kan du konkretisere hvor du mener Helse- og omsorgsdepartementet har sviktet?

- Prinsipp for god eierstyring er ikke fulgt, sier Styve Holte, og gjentar at avgjørelsen handler om hvordan styret har mulighet til å utøve ansvaret og arbeidsoppgavene de har påtatt seg.

- Det har skjedd ting

Avgjørelsen skal ikke ha noe med forslaget til statsbudsjettet å gjøre, bedyrer den nå avgåtte styrelederen.

- Er dette en avgjørelse du har tenkt på lenge?

- Nei, avgjørelsen har jeg ikke tatt før nå.

- I dag?

- Det er komplett uinteressant når jeg tok avgjørelsen.

- Det har skjedd ting som gjør at jeg har tatt avgjørelsen, men for meg er det viktig å understreke at dette er en prinsipiell avgjørelse. Ikke noe som er basert på en enkeltsak, sier Styve Holte.

Beklager

Nestleder i styret Ola H. Strand vil fungere som styrets leder. Han beklager at Holte trekker seg og påpeker i meldinga at Helse Midt-Norge står foran store og viktige oppgaver hvor det er avgjørende at organisasjonen evner å jobbe konstruktivt og målrettet sammen.

Viktige saker skal opp

Helse Midt-Norge står overfor en viktig avgjørelse da de 18. desember skal bestemme endelig tomtevalg for det nye sjukehuset i Nordmøre og Romsdal.

Da styret besøkte Kristiansund og Nordmøre 1. oktober, spurte Tidens Krav Styve Holte om hvilken kommentar hun hadde til spekulasjonene om en politisk overprøving av styrets tomtevalg i sykehussaken.

- Ingen ting taler for at det vil skje. Det vil i så fall være stor mistro til det vi driver med. For meg er dette et ikke-rom, sa Marthe Styve Holte til avisa.

- Har statsråd Høie eller Helse- og omsorgsdepartementet kommet med tanker om hvor det nye sjukehuset skal ligge?

- Som jeg sa til deg handler dette ikke om enkeltsaker, men prinsipp, svarer Styve Holte til smp.no.