I et brev datert 9. oktober til Helse- og omsorgsdepartementet skriver utvalget at det har gått fra usikkerhet til økende bekymring om administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge burde holde fram i sin jobb.

- Vi har opptrådt støttende, forsøkt å gi konstruktive råd og innspill, og aktivt søkt etter tillitsfull dialog. Vi har også engasjert vår regiontillitsvalgte til å fremføre bekymringene i direkte samtaler med Andersen, i håp om bedring, heter det i brevet Sunnmørsposten har tilgang til.

Andersen kom fra jobben som høyskolelektor og tok over som administrerende direktør i 2013.

Ifølge brevet som er undertegnet av flere foretakstillitsvalgte både på St. Olavs, Helse Møre og Romsdal og Helse Nord-Trøndelag, ber Akademikernes samarbeidsutvalg om at Helse- og omsorgsdepartementet kaller inn til et møte vedrørende denne viktige saken, slik at bekymringen kan utdypes.

Deretter kommer de inn på en rekke konkrete punkter hvor direktøren kritiseres. Punktene handler om kommunikasjon og faglig innsikt. De mener det har vært lite framdrift etter at direktøren tok over.

Andersen har foreløpig ikke besvart våre henvendelser, men han sier til NRK at han ikke kjenner til innholdet i brevet og at han foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

Akademikernes samarbeidsutvalg består av foretakstillitsvalgte fra Legeforeningen, Psykologiforeningen og Samfunnsviterne i Helse Midt-Norge.

Trakk seg

I går valgte styreleder Marthe Styve Holte å trekke seg med umiddelbar virkning fra styret i Helse Midt-Norge. Årsaken er at hun mener at eier, altså Helse- og omsorgsdepartementet, har redusert styret sitt handlingsrom og myndighet til å drive godt lederskap.

- Prinsipp for god eierstyring er ikke fulgt, sa Styve Holte til smp.no i går.

Hun trakk seg også fordi nødvendig tillit ikke var til stede for å fortsette. Ifølge den avgåtte styrelederen er avgjørelsen tatt nylig, og den dreier seg ikke om en enkeltsak - men prinsipper.

Styve Holte ønsker ikke kommentere noe vedrørende direktøren, eller om Helse- og omsorgsdepartementet har foretatt seg noe i saken, overfor smp.no.

- Derfor gikk hun

Sunnmørsposten får opplyst fra informerte kilder at Marthe Styve Holte valgte å trekke seg på grunn av forhold rundt administrasjonen. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke konkret bedt om at direktøren fjernes, men Styve Holte skal ha følt seg overkjørt av departementet i saken.

- Direktør Andersen skulle uansett evalueres etter ett års ansettelse i november, får Sunnmørsposten opplyst.

- Overkjøringen fra departementet sin side gjorde at Styve Holte ikke kunne fortsette, opplyser en kilde.

Smp.no har bedt departementet kommentere saken. De har foreløpig sagt at de vil komme tilbake med en uttalelse. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er for tiden i USA og har et tett program.

Administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge. Foto: HELSE-MIDT