– Jeg ønsker at PFU skal vurdere om det er greit med personangrep på lederplass i Sykkylvsbladet, sier Therese Utgård.

Hun startet en debatt om kvinner i politikken etter et kommunestyremøte i Sykkylven. Utgård reagerte på det hun mente var hersketeknikker fra mannlige politikere. På det samme møtet gikk Høyres Synnøve Ramstad på talerstolen og fortalte om sine egne erfaringer fra et langt liv i politikken.

Leserinnlegg

Etter møtet sendte Utgård et leserinnlegg til Sykkylvsbladet der hun beskrev opplevelsene sine fra kommunestyret.

I et intervju med Sunnmørsposten fortalte også Ramstad at det ikke alltid har vært like lett å bli tatt på alvor og respektert som kvinnelig politiker.

Les saken:– De brukte hersketeknikkene. En etter en.

Både Ramstad og Utgård understreket at de først og fremst er opptatt av at kvinner skal engasjere seg politisk, og at debatten om bruk av hersketeknikker er bra å få på bordet.

Reaksjoner i leder

I ettertid har debatten gått i Sykkylvsbladet. Redaksjonssjef Monica Aure skrev en kommentar som Therese Utgård svarte på. Det utløste et langt leserinnlegg fra redaksjonssjefen og en leder fra redaktør Frank Kjøde der han skriver at saken er blåst ut av alle proporsjoner.

Til smp.no sier Kjøde at han ikke ønsker å kommentere saken, men at han selvsagt står for alt han har skrevet på lederplass.

Der skriver Kjøde blant annet dette: «Som redaktør i 33 år har eg vandra inn og ut av kommunestyresalen svært mange gonger. Og eg vil seie at kommunestyra opp gjennom åra stort sett har vore ei homogen forsamling. Eg kjenner meg ikkje igjen når Therese Utgård skriv om hersketeknikkar og trykkande stemning.»

Følg smp.no på Facebook

Han skriver også at Utgård tydeligvis er ei engasjert kvinne, men at engasjementet ikke må gå over stokk og stein.

«Det å provosere, konstruere problemstillingar og kome med løgnaktige påstandar, er ingen farbar veg», skriver Frank Kjøde.

Begeret fullt

­– Og det var påstandene om at jeg farer med løgn som fikk begeret til å renne over, sier Utgård:

– Redaksjonssjefen i Sykkylvsbladet skriver også i sitt leserinnlegg at jeg tyr til løgn. Det er belastende å bli kalt løgner på lederplass i lokalavisa - spesielt i et lite samfunn som Sykkylven. Jeg kan være tøff i språkbruken selv i debatter, og tåler en trøkk. Men det må gå på sak og ikke person, sier Utgård.

Utgård vil at  Pressens faglige utvalg (PFU) skal vurdere om Sykkylvsbladet har trådt over ei grense i denne saken.

I et leserinnlegg i fredagens utgave av Sykkylvsbladet forteller hun at saken går til PFU og at hun mener avisa har brutt bestemmelser både i  Vær varsom-plakaten og i redaktør-plakaten.

Les flere nyheter fra Indre på smp.no

Vurderer belastningen

– Jeg kommer nok ikke til å skrive flere innlegg i Sykkylvsbladet, men avisa bør jo tenke litt over om de lager et godt klima for debatt når redaksjonsledelsen bruker både leder, kommentar og innlegg for å henge meg ut, skriver Utgård i innlegget.

Til smp.no sier hun også at hun vil vurdere om hun fortsatt skal tilby seg å stå på ei partiliste ved neste valg.

- Jeg vet ikke om jeg orker eller tåler belastningen det kan føre med seg å stå fram offentlig i denne kommunen, sier Utgård.

Frank Kjøde ønsker ikke å kommentere PFU-klagen, men sier at avisa står for alt som er skrevet på leder- og kommentarplass om saken.