Natt til lørdag måtte politiet rykke ut til Vigra etter melding om at to gutter i slutten av tenårene hadde ruset seg på Spiss fleinsopp. Soppen hadde de sanket selv.

Det var på grunn av rusen guttene fikk, at politiet måtte rykke ut og bistå de pårørende. Nå advarer operasjonsleder ved Sunnmøre politidistrikt, Ole Bjørn Harang andre mot å prøve det samme.

- Det kan være livsfarlig å ruse seg på fleinsopp. For det første er det veldig vanskelig å vite hvilken rus man får, ettersom det kan være forskjellig fra sopp til sopp, og det varierer med hvor man plukker den. For det andre kan man sette seg selv i livsfarlige situasjoner når man er ruset, sier Harang.

Han forteller at politiet ikke får mange henvendelser om fleinsopprus i året, men at det opp gjennom årene kommer noen tilfeller.

Noen fareaspekter ved fleinsopp

Spiss fleinsopp vokser flere steder både i Norge og resten av Europa. Den har en gift som virker på nervesystemet, slik at den som inntar den opplever rus. Rusen kan ha en varighet på mellom 2- og 6 timer og gjør at sanseinntrykkene blir forvridde. Det er flere faremomenter ved fleinsopp. Det skriver professor Klaus Høiland, ansatt ved det Biologiske Institutt, Universitetet i Oslo, på viten.no.

  1. Det er svært vanskelige å vite hvor store mengder av de virksomme stoffene som er i soppen. Dette kan variere fra 0.17- til 1.96%, altså vil det være tilnærmet umulig å vite hvor kraftig rusen blir.

  2. Det kan være vanskelige å skille Spiss fleinsopp fra andre lignende sopparter. Noen av disse vokser i de samme områdene som fleinsoppen og kan være svært giftige.

  3. På samme måte som LSD, kan den som er ruset få et forvridd syn på ting rundt seg og hvem han selv er. Dette gjør at personen kan sette seg i farlige situasjoner. For eksempel kan han tro at han kan fly og deretter kaste seg ut fra et stup. Det er også mulig å få psykotiske ettervirkninger.

  4. Ettersom virkningsstoffet i Spiss fleinsopp er noe fettløselig, kan dette bli lagret i fettvevet i hjernen. Det vil igjen kunne forårsake såkalt "flash back", en ny rus lenge etter siste inntak.

  5. Spiss fleinsopp er på listen over narkotiske stoffer i Norge. Det betyr at de som er i besittelse av soppen vil rammes av straffeloven.