Gjennom årets TV-aksjon er målet å samle inn nok penger til å gi en million mennesker varig tilgang til rent vann. Dette synes Celine Askevold fra Spjelkavik er helt fantastisk.

- Det er så flott at så mange mennesker går sammen for å hjelpe. Alene er det vanskelig å få gjort noe, men sammen kan vi utrette mye, sier hun til smp.no. Askevold er opprinnelig fra Kenya og har selv kjent vannmangelen på kroppen.

- Jeg vet hvor hardt det er å måtte gå lange strekninger for å hente vann, som ikke engang er rent. Askevold var selv på besøk i hjemlandsbyen i sommer, der hun og ektemannen Arild Askevold sammmen med flere andre, deltok i arbeidet med å bygge brønner til oppbevaring av rent vann.

- Det var en utrolig god følelse å kunne hjelpe til på denne måten. Samtidig var det helt fantastisk at så mange stilte opp for å hjelpe til.

Helse, trygghet og skole

De som ikke har tilgang på rent vann i dag må ofte gå lange strekninger på leting etter vann. Dette gjør at all tiden går med til leting etter vann og barna har ikke tid eller mulighet til å gå på skole.

- Hele dagen blir brukt til å lete etter vann. I tillegg er unge jenter utsatt for overgrep når de legger ut på leting, sier Askevold. Hun forteller at med tilgang på vann vil barna få mulighet til å gå på skole, og de unge jentene slipper å ta risikoen ved å vandre langt bort fra landsbyene sine. I tillegg vil rent vann bedre helsen til menneskene.

- Folk i landsbyene blir fort syke fordi de drikker urent vann. Med rent vann vil færre bli syke. Også muligheten til å drive jordbruk og dermed skaffe seg mat, vil bli bedre som følge av dette.

Står sammen

Askevold mener det er viktig å stå sammen for å gjøre en forskjell.

- Det er vanskelig for en person å gjøre en forskjell, men når mange står sammen er det mulig, sier hun. For Askevold er det rørende å se engasjementet rundt TV-aksjonen.

- I ettermiddag vil rundt 100.000 bøssebærere gå rundt og ringe på hus for å samle inn penger. De kjenner sannsynligvis ingen av de pengene går til, men er likevel villig til å delta. Jeg synes det er helt fantastisk at folk stiller opp for å hjelpe til på denne måten. Det er det som gjør oss til ekte mennesker, sier hun.