Mange i landsmøtesalen tok også til tårene under avskjedstalen. Pedersen mimret tilbake til 1999 da han ble med i ungdomsorganisasjonen for første gang, og så til 2010 da han full av forventning ble valgt til leder.

Det skulle bare være gøy å lede organisasjonen. Men terrorangrepene 22. juli kom til å prege hans ledertid.

– Vi skal være stolte av oss selv. Det var ikke gitt at det skulle gå så bra. Lille AUF ble offer for det verste, det mest brutale som har skjedd i Norge i fredstid, sa Pedersen.

– Det er fortsatt ufattelig, men vi klarte å reise oss igjen. Vi tok vare på hverandre. Vi kom oss gjennom rettsprosessen, medietrykket og de vonde debattene, sa han.

Tiden etter terroren

Det var særlig tiden etter 22. juli som gir grunn til stolthet for hele organisasjonen, mente den nylig avgåtte lederen. Han trakk fram hvordan ungdomspolitikere drev valgkamp i kommunevalget bare uker etter terrorangrepet. I årene som har gått siden, har organisasjonen holdt sammen, tross sterke motsetninger og vanskelig debatt blant annet om de videre planene for Utøya.

– Det har vært en ære å lede AUF, men det har ikke alltid vært lett. Når det har blåst, når hetsen har herjet, har dere vært her for hverandre og for meg. Alltid, sa han.

AUF-gamlis

Pedersen gikk gjennom fylke for fylke for å takke for innsatsen, og fikk også varme takksigelser tilbake fra både landsmøte og videomeldinger fra tidligere partileder Jens Stoltenberg og nåværende Jonas Gahr Støre.

Litt spøkefullt kalte han seg selv «en gamlis» i AUF, nå som han trer inn i rekken av pensjonerte AUF-ledere.

– Selv om jeg nå går av, betyr det ikke at jeg tar farvel. Jeg beholder den fineste tittelen man kan: Medlem i AUF, avsluttet Pedersen.

Hussaini klappet inn

Pedersen overlater lederverket til Mani Hussaini. 26-åringen fra Jessheim ble valgt til leder, uten motkandidater og til trampeklapp.

«En helt vanlig gutt fra Jessheim», låt introduksjonen på landsmøtet. Men Hussaini har en litt annen bakgrunn enn mange nordmenn. Han ble født i Syria, og hans familie flyktet til Norge da han var tolv år.

Tilværelsen i Norge var ganske annerledes enn det han var vant til. Det første AUF-møtet han deltok på i 2006, var en inspirasjonskilde.

– Der satt de og mente i fullt alvor at de kunne være med å forandre verden, minnet han.

Vil ha skattedebatt

Nå lover Hussaini kamp framover om en rekke saker. Både press mot moderpartiet og ikke minst en målrettet innsats for å få regjeringsmakten tilbake til Arbeiderpartiet i 2017. For å få det til, må man snakke om hva man er for, ikke bare hva man er mot, sa Hussaini. Han nevnte mer human narkotikapolitikk, en mer solidarisk asylpolitikk og en kraftig satsing på klima- og miljø som eksempler.

Arbeiderpartiet må også våge å ta debatten om skatt og varsle høyere skatter for de rikeste, mener han.

– Vi må si det som det er: Vi må spleise hvis alle skal få det bedre. Mer til skoler, sykehus og eldreomsorg. Vi tror ikke på en minimumsstat, sa den ferske lederen. (©NTB)