Et antall båter og personell er involvert idet militæroperasjonen går inn i dag fem, opplyser pressevakt Johan Lundgren natt til tirsdag. Som tidligere er det svenske forsvaret svært tilbakeholden med detaljer rundt det som beskrives som «en pågående etterretningsoperasjon».

En ny beslutning om hvor lenge operasjonen skal fortsette, ventes å bli tatt senere tirsdag.

– Det dreier seg om hvorvidt, og i så fall i hvilket omfang, den skal fortsette, sier Lundgren.

Forsvarssjefen til Riksdagen

Ved lunsjtider tirsdag skal forsvarssjef Sverker Göranson informere Riksdagens forsvarskomité og svare på spørsmål om søket som har pågått i Stockholms skjærgård siden fredag.

– Han er klar til å møte pressen når han går derfra, sier pressevakten.

Aksjonen ble igangsatt på grunn av opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området, og siden har spekulasjonene om at det kan dreie seg om en russisk farkost, økt i omfang.

På spørsmål om innsatsen har gitt noen resultater i løpet av natten, svarer Lundgren:

– Vi går ikke ut og sier hva den har resultert i slik som situasjonen er. Det omfattes av operativ diskresjon, sier pressevakten.

Flyforbud og stengt farvann

Lundgren sier han ikke vet nøyaktig hvor letingen pågår tirsdag.

– Det siste jeg hørte, var at man var rundt Nåttarö, sier han.

Nåttarö ligger i Haninge kommune i den sørlige delen av Stockholms skjærgård.

Svenskene fikk heller ikke mandag vite hva som har skjult seg i skjærgården deres de siste dagene. Flyforbud og stengt farvann var ikke nok til å gi resultater i jakten på en mulig fremmed ubåt.

Mandag kveld ble den midlertidige sperringen opphevet, men flyforbudet for lavtflyging gjelder fortsatt.

– Ikke ubåtjakt

Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven diskuterte den pågående leteoperasjonen med sin finske kollega Aleksander Stubb da de møttes i Helsingfors mandag. Löfven understreket flere ganger at det ikke var snakk om en ubåtjakt.

– Det pågår en etterretningsoperasjon. Forsvaret har tre observasjoner, og vi må finne ut hva det er. Det er hva vi vet så langt. Vi må finne ut hva det er først før vi kan gå videre, sa Löfven på pressekonferansen. (©NTB)