Pasientstrømmer ut av Møre og Romsdal til andre helseforetak har vært et omdiskutert tema i forbindelse med det nye sjukehuset som skal bygges i Nordmøre og Romsdal.

Som kjent får Helse Møre og Romsdal betalt for aktivitet og hvor mange de behandler.

- Ulike tall har versert, men så langt har ingen regnet nøyaktig på hvor mange pasienter det kan være snakk om og hva foretaket potensielt taper i inntekt, skriver helseforetaket om pasientflukten i en pressemelding.

Følg smp.no på Facebook

Da pasientstrømmene ble analysert i 2012, viste ikke tallene forskjeller på lokalsjukehuspasienter og pasienter som hører hjemme på universitetssjukehus.

Ifølge utviklingssjef Espen Remme kunne man derfor ikke beregne hvor stort inntektstapet var når pasienter reiste til andre fylker.

Ny analyse

I en ny rapport er det beregnet at ca. 1700 døgnopphold, litt over 200 dagbehandlinger og om lag 8500 polikliniske konsultasjoner, potensielt sett kunne vært utført i Helse Møre og Romsdal.

Disse blir i dag utført i andre foretak.

- For døgnoppholdene ville dette svare til en sengepost med 23 senger på årsbasis. Samlet gir dette et brutto inntektspotensial for redusert bruk av regionsjukehusene på om lag 90 millioner kroner. De fleste av disse pasientene kommer fra områdene rundt Kristiansund, det vil si kommuner på Nordmøre, heter det.

Mer forbrukerstoff på smp.no

- Det vi ikke kan si noe sikkert om, er hvor mange av disse pasientene en kan vinne tilbake til Møre og Romsdal og hva nettogevinsten ved det ville være, sier Remme.

For hver pasient Helse Møre og Romsdal tar tilbake følger det også kostnader ved behandling og finansiering. Derfor er det vanskelig å beregne faktisk gevinst.