Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for Vestlandet fra og med søndag.

I varselet for Møre og Romsdal står det at det ventes mye regn, og på grunn av høye temperaturer kan nedbør i fjellet også komme som regn.

- Det vil føre til rask vannføringsøkning i bekker og elver. Sørlige og ytre deler av fylket er mest utsatt, heter det i varselet.

Mandag: Nest høyeste nivå i S&F

I Møre og Romsdal ligger flomvarselet på nivå to. Fra mandag av vil flomvarselet i Sogn og Fjordane komme opp på nest høyeste aktsomhetsnivå, nivå tre. Flom på dette nivået kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder.

Det ventes mye og vedvarende regn i Sogn og Fjordane, og vannføringen forventes å øke raskt i elver og bekker.

- Det er fra før høy vannføring i enkelte vassdrag, ifølge NVE, som samtidig understreker at det er noe usikkerhet rundt nedbørsmengden som vil komme.

Meldingen vil ikke nødvendigvis gjelde i regulerte vassdrag, heter det.

Sendt ut OBS-varsel

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel.

Vakthavende meteorolog, Jørgen Grønneberg, sier at han kan bekrefte det som er sendt ut.

- Ingenting tyder på svekket vind og nedbør, sier Grønneberg til smp.no.

I Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ventes det sørvest liten til full storm, og sterk storm nær Stad først på søndagen.

Lokalt kan det komme 60 til 90 mm nedbør på 24 timer, og vannstanden kan komme 40-60 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene.

- Når det gjelder vinden, vil den øke ganske kraftig i løpet av natten. Fra søndag venter vi opp i storm, muligens opp i full storm i utsatte fjellområder. Da kan det bli kast opp i 25 sekundmeter, men noe minkende utover dagen, sier Grønneberg.

- Mange er spent på nedbørsmengden i Romsdalen ved fjellet Mannen. Hva kan du si om den?

- Mannen ligger relativt langt inn i Romsdalen, og i og med at det er godt beskyttet mot sørvesten som vil komme, anslår jeg søndag 30-50 mm nedbør i området rundt fjellet, sier Grønneberg.

- Søre Sunnmøre og ytre strøk vil være vesentlig mer utsatt. Her vil det komme fra 60 til 90 mm. Det vil regne ganske konsentrert gjennom hele søndagen, fortsetter meteorologen.

- Er det grunn til å advare folk mot nedbørsmengden?

- Ja. Folk må passe på avløp, stikkrenner og små bekker. Her blir det økt vannføring som kan føre til lokale oversvømmelser.