– Ja, det er faktisk sant, konstaterer Leif Hovde overfor Sunnmørsposten.

Utmeldelsen er et oppgjør med partiet sentralt, og den politiske retningen partiet har tatt mot høyre.

– Jeg har ikke ønsket å lage noe blest omkring dette. Grunnen til at jeg har meldt meg ut, er at jeg ikke lenger vil stå til ansvar for den politikken KrF på landsplan har valgt, blant anna ved å være støtteparti for Høyre-Frp-regjeringen, der partiet har valgt en kurs som medvirker til en samfunnsutvikling jeg ikke kan være med på. Jeg vil ikke være medansvarlig i å lede landet i ei retning jeg ikke liker, sier Hovde.

Følg smp.no på Facebook

Fortsetter ut perioden

Han presiserer at han ikke er imot noe i det lokalpolitiske arbeidet til KrF.

Som valgt av folket, vil han fortsatt stå for partiprogrammet til Ålesund KrF. Hans arbeid som Krf-representant i Ålesund bystyre vil ikke bli berørt av utmeldelsen, påpeker Hovde. Han sitter ut valgperioden.

 - Hva var utslagsgivende for partiutmeldelsen?

- Det er vanskelig å forene mine ideer og kristendemokratiet, og finne likhetstrekk med Fremskrittspartiet. I regjeringssamarbeidet med støtte fra KrF og Venstre, har den ene saken etter den andre kommet opp, som gjør at landet styres i feil retning.  Det er holdningen « Du skal være din egen lykkes smed, og om du ikke greier det, så er det verst for deg» som rår. Å kunne kjøpe alkohol hvor og når du vil, eller kjøre så fort du vil på vegene, blir definert som «frihet» og ligger i filosofien om å være sin egen lykkes smed, sier Hovde.

 - Når var det øyeblikket du fant ut at nok var nok?

- Jeg satt på hytta. Regjeringen ville ha åpne vinmonopol på helligdager. På tv kom oppslag om støtte fra uventa hold. Det var KrF-leder Knut Arild Hareide som kom på tv og ga sin støtte. Da var det nok, sier Hovde.

– Hvordan kunne mitt parti, - et parti for omsorg, trygghet og fellesskap, svelge høyresidens vulgærpropaganda for «større frihet på julaften»? spør Hovde.

Bestemt - tross snuoperasjon

Selv om partiet i ettertid snudde, etter motbør fra både Vinmonopolet og talspersoner som Pål Ande Grinderud , var Hovdes valg tatt.  Det var dråpen.  Det hjalp heller ikke på at Hovdes initiativ til å ta opp Krfs politiske kurs på landsmøtet, var blitt avvist.  Dagrunn Eriksen ville ikke ta det opp, ifølge Hovde.

– Mitt Kristelig Folkeparti ser ut til å trives med å være Kristelig Høyreparti, skriver Hovde spissformulert i utmeldingsbrevet.

Utmeldelsen skjedde i juli. Han varslet Krf`s hovedkontor i Oslo i brevs form, med kopi til lokalpartiet i Ålesund. Hovde mener det var opp til dem om de ønsket å gå videre med det. Ifølge Hovde er Sunnmørsposten de første som kontakter ham.

– Små, tydelige skritt

Etter utmeldelsen kom statsbudsjettet som igjen bekreftet at Hovde hadde gjort rett i forhold til egen samvittighet. Han nevner kutt til uføre, kutt i sosialprofilen og en bleik satsing på miljøet.

– I små, men tydelige skritt, beveger en seg i feil retning. Og jeg vil ikke være medansvarlig for dette. Jeg vil vi skal ta vare på de svakeste. Nå er det de som ikke roper høyt, som blir nedprioritert, mens andre, som Olav Thon, får millioner i skattelettelser.  At Høyre og Frp står for dette er greit. Men jeg vil ikke være med på denne ferden, sier Hovde.