– Vi har sett store bevegelser i den øvre delen av fjellpartiet, men nå er det også store bevegelser lengre ned. Om dette fortsetter utover dagen kan vi forvente et skred utpå kvelden i dag, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra under en orientering på rådhuset i Åndalsnes tirsdag klokka 12.

Blikra fortalte at det i løpet av natten var falt 12-13 millimeter nedbør på toppen av fjellet, og at denne nedbøren vil fortsette å påvirke fjellpartiet utover ettermiddagen.

Følg smp.no på Facebook

Geologen forsikret samtidig at det så langt ikke var registert økt bevegelse i det større partiet man regner med vil komme på et seinere tidspunkt.

Vegen trolig stengt

Blikra fikk også spørsmål om hvorvidt det var aktuelt å sprenge eller på annen måte påvirke raset, men avviste dette som uaktuelt. Tidligere har geologen uttalt at de mener en slik framgangsmåte har for store usikkerhetsmomenter ved seg.

Politiet orienterte samtidig om hvordan de jobber i påvente av raset.

– Vi har folk på stedet og overvåker nøye. De som om er rasutsatt av folk og dyr er evakuert, og samtidig er det utstedt ferdselsforbud, sa lensmann Andreas Hustad.

Samtidig gjentok ordfører Lars Olav Hustad advarselen mot å ta seg inn i området.

Se direktesending fra Mannen her

Lensmannen fortalte at europavegen forbi rasstedet trolig blir stengt en kortere periode etter at raset er gått, eller når det skjer større bevegelser i fjellsida.

– Vegen vil bli åpnet så snart det er forsvarlig, la han til.

Frykter støvsky fra raset

Kommunelege Jon Sverre Aursand  i Rauma anbefaler beboere og andre som befinner seg i Romsdalen, om å ta forholdsregler før raset kommer. For beboere i området anbefaler kommunelegen at folk holder seg innendørs med lukkede vinduer.

De som befinner seg i umiddelbar nærhet bør beskytte seg både med munnbind og vernebriller.

– Hvis det ikke hadde vært regnvær ville vi trolig opplevde noe lignende vi så da bygningene raste 11. september, med en vanvittig støvutvikling og et visst trykk som sprer seg utover og gjør at det større område blir utsatt for støv, sa kommunelegen til smp.no tidligere tirsdag.

Neste orientering er planlagt klokka 15.30.

Grafikken viser økningen i bevegelsene i fjellet i de ulike målepunktene helt fram til tirsdag morgen.