Det sier sjefingeniør Vikas Thakur, som for tida er professor II i geoteknikk ved Høgskolen i Ålesund. Han er utleid av Statens vegvesen til å undervise studenter ved Bachelor i ingeniørfag, Bygg.

Thakur er med i forskningsprosjektet NIFS (Naturskade, Infrastruktur, Flom, Skred) som er et felles satsingsområde mellom Jernbaneverket, Norges vassdrags- og energidirektorat og Statens vegvesen. Han er leder for delprosjekt kvikkleire.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Mobilt laboratorie

– Mangel på grunnleggende kunnskaper om geoteknikk kan føre til skred, dårlig fundamenterte hus og veier, sier Thakur, som denne uka har besøk av det mobile laboratoriet til Statens vegvesen. Studenter ved byggfaget får praktisk innføring i hvordan man kan bedømme ulike typer grunnforhold.

– GeoMobilen kan bringe laboratoriet ut i felten og kan gi raskere svar på dårlige grunnforhold enn om vi må sende fra oss prøvene, sier Thakur. Statens vegvesen har også lånt ut laboranter fra ulike regioner for å veilede studentene.

Praktisk kunnskap

– Dette er spennende, og gir en praktisk tilnærming til det teoretiske studiet, sier studenter som i går var i full sving med å bedømme ei kjerneboring av kvikkleire.

De oppdaget hvor ustabil leiren er når den kommer i bevegelse. Prøver i laboratoriet kan fortelle dem hvor ustabil grunnforholdene er og hva slags fundamentering som må til for at byggverket skal holde.

– Det har vist seg at en del nyere veger har fått telehiv og setninger. Det kan tyde på at det har blitt slurvet med kontrollen av fundamenteringen. Det viser samtidig at de som arbeider med veger må ha de grunnleggende kunnskapene om geoteknikk.

– Hvor stor vekt blir dette viet på Høgskolene?

Mangel på lærere

– Generelt har Norge ei høy stjerne internasjonalt når det gjelder forskning og kunnskaper om fjell og grunnforhold. Ved NTNU og NGI (Norges Geotekniske Institutt) har vi noen av verdens fremste eksperter på området.

Samtidig er Norge et lite land og det er mangel på folk som kan undervise i faget på høyskolenivå. Byggfagutdanning uten geoteknikk er farlig, sier Thakur, som legger til at Statens vegvesen har vært opptatt av å heve kompetansen i geoteknikk ved høgskolene.

Ålesund har tradisjonelt ligget langt framme i faget.

– Pensjonert høgskolelektor Tarald Rørvik i Ålesund har skrevet tre lærebøker om faget som tidligere er blitt mye benyttet på høgskoler. Jeg samarbeider nå med ham for å oppdatere bøkene, slik at den igjen skal kunne brukes på høgskolene, sier Thakur.

Følg smp.no på Facebook

Studentene Magnus Hollingen og Kenneth Larsen følger med på det laborant Siv Renate Nilsen fra Statens vegvesen, region Sør, gjør med kvikkleira.
Vikas Thakur er professor II ved Høgskolen i Ålesund.
Thomas Wefall fra Statens vegvesen region Sør instruerer studentene Anders Hemmingby, Kent Ove Hellan, Kenneth Karlsen og Magnus Hollingen (bak til høyre).