Det var i alle fall det han bryskt sa som avslutning på gårsdagens bystyremøte:

– På bakgrunn av sak 132 og det som ble sagt rundt den tidligere i kveld, vil jeg ikke lenger søke jobb som rådmann i Ålesund kommune. Ingen ytterligere kommentarer!

Les også: Søkte rådmannsjobb: - Jeg tror jeg har en del å tilføre

Og så forsvant Tømmerdal som førstemann ut døra.

– Kveldens bombe, var reaksjonen blant flere av de gjenværende bystyrerepresentantene.

Habil eller ikke

Sak 132 handlet om å gi ordføreren fullmakt til å konstituere en midlertidig rådmann, fra 5. desember når Jarle Bjørn Hanken slutter i stillingen, og fram til en ny rådmann er ansatt.

Det mente Frps Knut Fylling var en dårlig idé:

– Ordføreren er selv en av søkerne til rådmannstillingen. Da er han åpenbart inhabil i denne saken, sa Fylling.

– Jeg mistenker ikke ordføreren for å ville misbruke sin makt. Men vi må være ryddige, og ikke få noen til å lure på om vi her i kommunen driver med kokkelimonke, sa han.

Konspirasjonsteorier

Tømmerdal viste til at han på forhånd har diskutert saken med kommuneadvokaten.

– Dette er en delikat sak. Men vi må stole på at ordføreren har snakket med kommuneadvokaten sånn som han sier. Kommuneadvokaten burde ha vært her, mente varaordfører Geir Stenseth (Frp).

Knut Anders Oskarson (H) kalte Fyllings uro for «konspirasjonteorier som egner seg på en TV-kanal jeg ikke vil nevne»:

– Jeg har hørt mye fra Fylling, men dette tar kaka. Her har vi et menneske som prøver å spille med åpne kort. Det er snakk om å konstituere en rådmann. Selve rådmannansettelsen skal ikke ordføreren ha med å gjøre, påpekte Oskarson.

Kun Fylling var imot

Arbeiderpartiet ba om et gruppemøte for å diskutere spørsmålet. Etterpå var partiet enige om at ordføreren er habil i denne saken.

Tømmerdal ble etter avstemning erklært habil i saken av flertallet på 46 stemmer, og bystyret ga ham fullmakt til å konstituere en midlertidig rådmann. Det var bare Knut Fylling som stemte imot.

Tømmerdal har ikke vært tilgengelig for kommentarer.

Les mer: – Det er en veldig vanskelig situasjon ordfører Bjørn Tømmerdal har plassert kommunen i når det gjelder rekruttering av ny rådmann.