Ideen ble til i sammenheng med kurset Ansvarlig Vertskap, som arrangeres av kommunen for ledere og ansatte i utelivsbransjen. Etter en måneds planlegging kjøres nå kampanjen «Trygt Uteliv» i gang.

Dugnad

Bak kampanjen står skjenkebransjen, drosjenæringen, vaktbransjen, politiet og Ålesund kommune. De kaller tiltaket for en dugnad.

Tanken om en slik kampanje har vært tenkt lenge. Nå var det tid for å gå til handling. Dette er noe helt nytt for Ålesund. I Haugesund og i Østfold-byer har det vært gjort noe lignende.

Under lanseringen på Hoffmann fredag ettermiddag, var også en representant for Rus Midt-Norge til stede.

Holdningskampanje

– Dette er en holdningskampanje, sier personene bak kampanjen og mener det er viktig å vise at de står for de samme verdiene.

– Og tror dere at en slik kampanje vil hjelpe?

– Ja, svares det unisont.

I første omgang gjelder kampanjen bare Ålesund. Men tanken er at den etter hvert kan utvides til resten av Sunnmøre.

Drikkekultur

Det pekes på at vi her til lands har fått en kontinental drikkekultur, samtidig som stupfylla lever i beste velgående.

Både skjenkebransjen og drosjenæringen forteller om folk som har med seg medbrakt.

– Dersom vi oppdager dette, blir drikkevarene konfiskert og innholdet tømt ut. Det er viktig å understreke at dersom folk har med seg medbrakt, kan utelivsbransjen miste oversikten over hvor mye alkohol folk har fått i seg, sier daglig leder Øystein Oksnes ved Hoffmann.

Konflikter i drosjekø

Når folk skal hjem fra julebord og står i drosjekø, kan det lett oppstå konflikter.

– Det er da gjerne slik at mens eldre ute på byen er opptatt av køkultur, er de yngre litt mer frampå for å komme seg fram i drosjekøen. I slike situasjoner kan det lett oppstå konflikter når eldre skal sette ungdommen på plass og ordne opp. Vi har sett at slike situasjoner lett kan ende i slåsskamper, forteller drosjesjåfør Hallgrim Blindheim.

Hallgrim Blindheim sier at overstadig beruselse er eneste tilfelle der drosjesjåfører med forskrift i hånd kan avvise passasjerer. Han sier også at det er forbudt å drikke i drosjene, fordi drosjer er å regne som offentlig transport.

Følg smp.no på Facebook