Det viser tall som nettstedet Poll of polls har samlet og bearbeidet. I alt ti nasjonale meningsmålinger har blitt gjennomført i oktober. Gjennomsnittet av disse er nedslående for Høyre.

Fra 26,6 prosent oppslutning i september, faller Høyre til 25,2 i oktober. OK meningsmålinger i forkant av statsbudsjettet drar imidlertid opp. På den siste meningsmålingen, som InFact gjorde for VG fredag, var det ledende regjeringspartiet på skarve 21,4 prosent.

Nesten 40

For Arbeiderpartiet har trenden vært den motsatte: tallene er bedre i etterkant av regjeringens statsbudsjett for 2015.

På den siste målingen er Ap oppe i 39,2 prosents oppslutning. Gjennomsnittet for oktober er 37,3 – opp fra 35,0 i september.

Ved stortingsvalget i 2013 hadde Arbeiderpartiet 30,8 prosents oppslutning mot Høyres 26,8. Tredje største parti var Fremskrittspartiet med 16,3 prosent.

Stillstand

Frp går ned fra 14,1 prosent i september, til et gjennomsnitt på 13,5 prosent. Små endringer er også gjeldende for de andre partiene.

Meningsmålingene har variert, fra 4,7 til 2,7 prosent, men i gjennomsnitt ender SV opp med 3,6 prosent – samme resultat som i september. Senterpartiet øker fra 5,0 til 5,2 prosent.

For regjeringens støttepartier er resultatet i oktober ikke oppløftende. Forandringen er ikke enorm, men både KrF og Venstre går tilbake. Kristelig Folkeparti lander på 4,7 prosent mot septembers 5,1, mens Venstre går fra 4,8 til 4,6.

Maktskifte etter statsbudsjettet

Ser man på oktober i gjennomsnitt, ender den tidligere koalisjonen Ap/Sp/SV opp med 80 mandater – mot 75 i september. Høyre/Frp lander på 71, men har 88 i samarbeid med KrF og Venstre – mot 93 i september.

Meningsmålingene i etterkant av statsbudsjettet viser et annet bilde. Gjennomsnittet av de seks målingene gjort etter 8. oktober gir dagens Nydalen-partiene 84 mandater og mindretall.

I den ferskeste målingen, til VG, er blokkfordelingen 88 til de rødgrønne og 79 til Nydalen-partiene. (©NTB)