Mandag kveld kunne Høyre, Ap, Venstre og KrF signere et felles budsjettforslag som de la fram og stemte gjennom i formannskapet i går. Bare Fremskrittspartiet sto utenfor.

Til gjengjeld foreslo de nok en gang å legge ned strykekvartetten.

Spillerom

Det økonomiske spillerommet for politikerne i Ålesund er minimalt, og KrFs gruppeleder Tore Johan Øvstebø sa at han for sin del hadde betraktet rådmannens budsjettforslag som ferdigpruta. Aps gruppeleder Svein Rune Johannessen har tidligere antydet at hans parti ville vurdere å legge på eiendomsskatten enda mer enn det rådmannen har foreslått.

Fire prosent økning på toppen av rådmannens forslag var også en av kamelene som Høyre har fortært.

Samtidig blir økningen det økonomiske fundamentet som berger biblioteket, dagtilbud for rusmisbrukere, teaterfestivalen og styrking av lindrende enhet på Blindheim omsorgssenter.

For Hessa barnehage ser det imidlertid ut til at løpet er kjørt.

Kolvikbakken

Monica Molvær og Høyre kom også med et såkalt verbalforslag om at inntekter fra salg av kommunal eiendom skal gå til rehabilitering av Kolvikbakken ungdomsskole. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Frps Geir Stenseth meldte at hans parti ville komme med et forslag i bystyret der de vil be om en verdivurdering av Tafjord Kraft, og eventuelt om det finnes kjøpere til selskapet.

Kirsti Dale minnet om at hun tidligere har sagt at det ikke blir jul uten at Fremskrittspartiet foreslår å legge ned strykekvartetten.

– Denne gangen ler jeg ikke av forslaget, sier Dale. Kanskje er det på tide å slakte noen hellige kyr i denne byen?

Rådmann

På slutten av møtet opplyste ordføreren at kommunalsjef Ronny Frekhaug blir konstituert som rådmann fra den 5. desember. Frekhaug takket for tilliten, og sa at han hadde merket seg den politiske samarbeidsånden i budsjettsaken.

– Den trenger vi videre framover også, sa Frekhaug.