I forbindelse med Brukerutvalgets møte i Ålesund i dag, ble det i forkant lagt ut sakspapirer på nett. Brukerutvalget skulle blant annet diskutere en sak om helgestenging av barneavdelingen i Kristiansund.

Som vedlegg til saka lå fire historier som Brukerutvalget hadde fått tilsendt fra foreldre. Disse beskrev detaljert hva foreldrene mente om situasjonen.

Barnas opplevelser var i utgangspunktet brukt som eksempler overfor helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Spurte om tillatelse i etterkant

- Vi har snakket med to av foreldrene. De har ikke ønsket at vi skulle legge ut disse historiene, og de andre foreldrene har vi ikke fått tak i, sier kommunikasjonsrådgiver Roland Mauseth i Helse Møre og Romsdal.

Ifølge Mauseth har historiene ligget åpent på nett i «noen få dager».

Fjernet brevene

Han sier at det har skjedd en svikt i rutinene da helseforetaket la ut historiene på nett, uten å forvisse seg om at dette var greit for foreldrene, eller ved eventuelt å ha sladdet taushetsbelagt informasjon.

Da Sunnmørsposten tok kontakt med helseforetaket mandag kveld, ble de detaljerte brevene, som lå ute i sin helhet, fjernet.

Helse Møre og Romsdal har, ifølge Mauseth, rutiner for pasientopplysninger i alle andre sammenhenger, og nå har man også strammet inn dette i forhold til brev til Brukerutvalget.

Rutinesvikt

- Her har det ikke eksistert klare rutiner, og det tar vi selvkritikk på, sier Mauseth, som understreker at Helse Møre og Romsdal ønsker å være ryddig på publisering av slike ting.

Sunnmørsposten har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med avsenderne av brevene som ble lagt ut, og vil derfor ikke gjengi innholdet.

For øvrig tok Brukerutvalget den betente saka om barneavdelinga i Kristiansund til orientering i styremøtet.