ÅLESUND (smp.no): Direktør Astrid Eidsvik orienterte fredag styret i Helse Møre og Romsdal om budsjettet for 2015. Direktøren mener at det er betydelig bedre rammer som nå ligger til grunn. Helse Midt-Norge har satt av omtrent 5,5 milliarder kroner for helseforetaket.

Saken oppdateres - trykk F5

- Vi har fått rammer som jeg vurderer slik at vi har en viss mulighet til å komme i havn, men vi har mange uløste oppgaver igjen. Oppgavene som står igjen må vi komme tilbake til i januar, sa Eidsvik.

Kuttene som nå pågår med sengereduksjoner er krevende for klinikkene.

Les også: - Vi bør satse på færre miljø

Sengereduksjon

Kaspara Tørlen minte styret om at det er påpekt en stor risiko med å fjerne 44 senger på postene i fylket.

Det er snakk om 21 senger i Ålesund. Ved Molde sjukehus er det snakk om 19 senger i reduksjon, og i Volda skal det kuttes fire.

- Nå må vi lytte

Ifølge Tørlen er risiko- og sårbarhetsanalysen kritisk til kuttene, og det er sterke reaksjoner i fagmiljøene, orienterte hun fra de ansattes ståsted.

- Vi er ikke historieløse når det gjelder å legge ned sengeposter. Fagmiljøene ønsker faglig forsvarlighet, pasientsikkerhet og kvalitet, understreket hun.

- Denne gangen må vi lytte til fagmiljøene. Jeg er bekymra, sa Tørlen.

Hun mente at man må ha en runde til, og at tidsfristen er for kort til prosessen som er skissert.

Risko

- Det ligger en del risiko knyttet til en del av tiltakene, blant annet kraftig aktivitetsøkning, erkjente Eidsvik i møtet. Aktivitetsøkning kan føre til overbelegg, og rett og slett for mange pasienter i forhold til kapasitet. Dermed blir ventelistene lengre og folk blir liggende på gangen, om man ikke finner kompenserende tiltak.

Ålesund sjukehus sliter eksempelvis med for få enkeltrom, særlig på kirurgisk sengepost.

- En innsparing på 30 millioner er et stort beløp, sa Tørlen.

- Det er krevende omstillinger. En skal ha stor respekt for at dette er vanskelig, sa nestleder Petter Bjørdal.

Både Bjørdal og Eidsvik var enig om at det er mye fagutvikling i omleggingsprosessene som er på gang. Kirsti Slotsvik og styreleder Stein Kinserdal diskuterte hvor detaljert en skal gå til verks. Fra Slotsvik sin side var det snakk om friere rammer for administrasjonen.

Må ha en plan B

- Det er opp til hver enkelt klinikk å løse dette. Jeg har sagt at i lys av ROS-analysen så kan jeg ikke konkludere med at det å legge ned en sengepost i Molde og Ålesund er veien å gå. Her må det gåes nye runder. Jeg har møtt fagmiljøene og lyttet. Om en finner andre måter å gjøre det på som er bedre, er det greit for meg. Det viktigste for meg er å få bunnlinja til å gå i hop. Foreløpig har jeg likevel sagt at vi må ned på det sengeantallet som jeg har sagt i saka. Det er rammene vi opererer med foreløpig, finner vi ikke andre tiltak, står det ved lag, svarte Eidsvik, og la til at klinikkene også må ha en plan B.

Ifølge direktøren er det viktigste effektiviseringsarbeidet gode pasientforløp og riktige arbeidsprosesser.

- Dette må vi gjøre for å dreie virksomheten vår, sa Eidsvik.

Styremedlem Trine Sevaldsen tok opp stenging av barneavdeling i Kristiansund på helg og sommer. Dette må man ta en ny runde på.

- Vi har fått en budsjettorientering. Vi må slutte oss til at det er disse linjene vi må jobbe videre etter, sa styreleder Kinserdal.

Det pågår nå en diskusjon på hvordan man skal vedta innstillingen fra administrasjonen.

Her kan du lese innstillingen til budsjett 2015.

Styret i Helse Møre og Romsdal vedtok å videreføre budsjett- og kuttforslagene som ble innført tidligere i år.