Det uttrykker arkitekt Jakob Steen Christensen overfor Sunnmørsposten, når vi ber han om å legge fram sine synspunkt om hvordan en best kan gi Ålesund et arkitektonisk løft.

Dette i kjølvatnet av at billedkunstner Chris Rønneberg nylig etterlyste en debatt om arkitektur i Ålesund. Han mener det er på høg tid at arkitekter, politikere og befolkninga tar opp hva slags bygg byen trenger og ikke trenger.

Trafikk

Christensen jobber for danske Jaja Architects, som har fått i oppdrag å utforme byens sørside. Han trekker fram jugendbyens unike indre bymiljø og Brosundet som kvaliteter en kan framheve enda bedre. Det strukturerende elementet i planen er å lage tydeligere vannrom, og legge til rette for grøntområder, promenader, bygårder, kulturbygninger og restauranter rundt disse.

Men det er spesielt éi stor utfordring i arkitektens øyne. Trafikken. Han mener at en Brosundtunnel vil løse alt. Om politikere og befolkninga ønsker å gjøre én radikal forskjell for byen sin, burde de stå samla om å få til det, sier Christensen.

– Ålesund er en av de flotteste byene i Norge, men det er sjokkerende lite mennesker i gatene.Trafikken har skapt store barrierer. Veier må transformeres til gater. Man må skape attraktive byrom å bevege seg i.

Siden Ålesund ligger naturmessig slik til at det ikke er mulig å lage ringveier rundt for å legge trafikken utenom bykjerna, er det bokstavelig talt ingen vei utenom å lage tunnel, mener arkitekten.

Moderne vri

Estetisk sett er det viktig å lage nye bygårder som passer til den byveven som er der.

– Noe av det fascinerende med Ålesund er det fantastiske taklandskapet. Dette spillet mellom takrygger, tårn, spir og karnapp ønsker vi å videreføre, uten at det blir bakstreversk, uttaler arkitekten. Han mener det er fullt mulig å tilpasse seg byggehøgder og dimensjoner i det historiske bymiljøet, og samtidig gi noe tilbake i form av moderne arkitektur, som avspeiler den tida vi er i.

Følg smp.no på Facebook

<strong>Møteplasser:</strong> Rundt «Kulturhavnen» sør for Hellebroa ser de for seg at en rekke av byens kulturtilbud, restauranter og utesteder kan ligge. Illustrasjon: Jaja Architects