Forslaget innebærer imidlertid at de kommunale skattekontorene legges ned - og gir totalt sett mer enn 20 færre årsverk i Møre og Romsdal.

Det er Skattedirektoratet som mandag har oversendt en rapport til Finansdepartementet med forslag til hvordan skatteoppkrevingen kan organiseres.

Følg smp.no på Facebook

I rapporten kommer det fram at 29 arbeidsplasser som i hovedsak skal ha ansvar for arbeidsgiverkontroll og innkreving, kan bli lagt til en nyopprettet avdeling i Ålesund.

Også Kristiansund kan få ni statlige arbeidsplasser, mens Leikanger og Førde i Sogn og Fjordane kan få 20 statlige arbeidsplasser som følge av forslaget.

Færre arbeidsplasser totalt

Det kommer ikke fram hvor mange årsverk som forsvinner fra de ulike kommunale skatteoppkreverkontorene.

En utregning viser imidlertid at Møre og Romsdal totalt mister rundt 24 årsverk, mens Sogn og Fjordane får 12 færre årsverk til dette arbeidet.

Ifølge rapporten som nå skal ut på høring, er det mulig å utføre arbeidsoppgavene til skatteoppkreverne med hele 526 færre årsverk - og en innsparing på 370 millioner kroner årlig.

– Bedre fagmiljøer

Skattedirektoratet har på oppdrag fra regjeringen utredet hvordan kommunenes skatteoppkreverfunksjon kan overføres til Skatteetaten. Overføringen er ett av flere tiltak regjeringen ønsker å sette i gang i håp om å få en bedre og mer helhetlig skatte- og avgiftspolitikk.

– Denne endringen vil skape større og bedre fagmiljøer, gi styrket innsats mot svart økonomi og økt likebehandling og rettssikkerhet. Å samle ansvaret for skatter og avgifter i Skatteetaten er den beste løsningen, også for å sikre skatteinntektene til fellesskapet, sier finansminister Siv Jensen (Frp) ifølge en pressemelding.

Endringene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2016. En politisk behandling av saken kan komme til våren.

Fire sentrale forslag

Skattedirektør Holte sier hans etat med rapporten har forsøkt å gi et bidrag til regjeringens arbeid med en mer helhetlig skatte- og avgiftsforvaltning.

– Denne utredningen viser hvordan vi kan overta skatteoppkreverfunksjonen på en bra måte, samtidig som vi får til vesentlig innsparing og effektivisering, forklarer han til NTB.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Holte viser til fire konkrete forslag i rapporten: Den tar til orde for mer effektiv oppgaveløsing med færre, større og mer robuste enheter. For det andre vil bekjempelsen av svart økonomi bli styrket gjennom at arbeidsgiverkontrollen tilføres ressurser. Dessuten vil forslaget, om det blir satt ut i livet, gi økt rettssikkerhet og større muligheter og sikre likebehandling av like saker.

– For det fjerde vil det bli en forenkling for de skatte- og avgiftspliktige, som får én etat å forholde seg til, sier Holte.