- Jeg synes det er veldig uheldig at Øyen tenner opp engasjementet i denne saken. Det er allerede en vanskelig sak for Nordmøre og Romsdal, og da bør man holde følelsene under kontroll til vi vet hva som ligger bak avgangen. Dette er uklokt, særlig fordi det er en veldig viktig og følsom avgjørelse, sier Dahl.

Ifølge Rbnett sa Kristiansund-ordfører Per-Kristian Øyen (Ap) at hele prosessen måtte stoppes i sin appell under et spontant fakkeltog i Kristiansund, torsdag kveld.

- Jeg har hatt tillit til Eidsvik og prosessen. Nå har vi ikke tillit til den prosessen vi er vitne til, sa Øyen ifølge Rbnett.

- Nå må Helse Midt si sannheten

- Jeg står på det jeg har sagt. Prosessen som har vart i to år har vært eksemplarisk. Vi har hatt full tillit til Eidsvik. Det at hun nå kaster kortene har ført til at vi tviler på prosessen. Da må vi stoppe den for å få alle kort på bordet, sier Øyen til smp.no.

Angående kritikken fra Torgeir Dahl i Molde, sier han ingen kommentar.

- Det vi på Nordmøre bryr oss om nå er at Helse Midt-Norge viser kortene sine, og forteller hva grunnlaget er. At de er åpne, sier Øyen.

- Vi må få klarhet, og i tillegg rettet opp tilliten. Den har helseforetaket nå mistet på Nordmøre. Vi stod på målstreken, sukker Øyen.

Vil ha kort stopp i sjukehussaken

- Frykter du ikke at hele saken på nytt drar ut i tid?

- Vi snakker ikke om en lang utsettelse. Dette må gjøres raskt og de som har ansvar for at Eidsvik går, det vil si styrelederne, må fortelle folket hva som skjer. Vi har mistet tilliten, det handler ikke om annet, sier Kristiansund-ordføreren.

Trekker uttalelser

- Tror du Høie har blandet seg inn, slik du antydet i lokalavisen din?

- Jeg var raskt ute, og sa at dette var politisk styrt. Nå har Høie svart at han ikke har instruert foretaket, det får jeg ta til etterretning. Jeg har ikke grunnlag for å si det jeg sa, og det var mer et uttrykk for hva som kunne ha skjedd. Jeg har lagt dette dødt nå, sier Øyen til smp.no.

Maner til ro

Ordfører Dahl i Molde sier at nyheten om Eidsviks avgang kom overraskende på han, og at det var meget ubeleilig i og med at styresakene skal opp 17. og 18. desember.

- Jeg ønsker at prosessen skal gå videre, og maner til grad av ro, sier Dahl, som vil vite helt sikkert hva som har skjedd i saken før han foretar seg noe.

Torgeir Dahl er krystallklar på at han ikke kjenner til mer i sjukehussaken enn det som har kommet fram av styrepapirer, og i media.

Besøkte statsråden

I uka før cupfinalen mellom Molde og Odd var Dahl på Oslo-besøk, blant annet hos helseminister Bent Høie (H).

- Her var jeg sammen med 13 andre ordførere. Det er riktig at jeg besøkte Høie, men sjukehusplassering var ikke hovedtema. Tema var generell sjukehuspolitikk, sier Dahl.

- Men du fikk vel lufta dine argumenter for Hjelset?

- Som sagt snakket vi om generell sjukehuspolitikk, satsing på psykiatri, nasjonal helse- og sjukehusplan - og den type spørsmål. Det lå jo en elefant i rommet, altså fellessjukehuset, men det var ikke hovedtema, sier Dahl.

Dahl erkjenner likevel at han som ordfører har stått på kraftig for å få sjukehuset til Molde, men sier at han alltid har argumentert ut i fra pasientenes interesser - og faglige interesser.

- Da mener vi Hjelset er det beste alternativet, mener Molde-ordføreren.

Nekter for intervenering

Molde-ordføreren nekter imidlertid for at han har jobbet slik at Bent Høie skal være nødt til å intervenere, eller blande seg inn i saken. Høie har selv også gått ut i NTB og nektet for å ha instruert Helse Midt-Norge i saken hvor Eidsvik plutselig gikk av, knappe to uker før endelig tomtevalg.