Fagforbundsleder Ivar Østrem mener at helsepenger i regionen kunne vært brukt annerledes.

- Når Helse Midt-Norge griper inn i prosessen på denne måten, vil det være krevende å ha tillit til Helse Midt-Norge RHF. Hva vet Helse Midt-Norge som ikke prosessen har gitt svar på? Med en slik inngripen har Helse Midt-Norge igjen sørget for at flere titalls millioner av sårt tiltrengte helsekroner kunne vært brukt til pasientbehandling i stedet for en prosess der de visste svaret på forhånd, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet i Møre og Romsdal.

Direktør Astrid Eidsvik gikk torsdag på dagen. For Eidsvik var det viktig å komme med en innstilling til tomtevalg i eget styre uten innblanding fra eier Helse Midt-Norge. Da de likevel la seg oppi saksbehandlingen til Eidsvik, valgte hun å gå fordi hun ikke følte tillit til hennes kompetanse.

Hadde tro på prosessen

Pressemeldingen er signert av Ivar Østrem, forbundsleder i Volda og Ålesund, og Margrete Sletta som har samme posisjon i Kristiansund. Fagforbundet i Molde vil ikke stille seg bak resten av fylket.

- Vi har forsøkt å få med oss Molde på dette. Jeg vil si at alle er tapere i denne prosessen, både pasientene og miljøene. Miljøet i Molde tror de er vinnere, men i virkeligheten er de tapere, hevder Østrem overfor smp.no.

Smp.no lykkes ikke fredag ettermiddag å komme i kontakt med Fagforbundets leder i Molde, Jan Arve Antonsen, for en kommentar.

Til Romsdals Budstikke sier Antonsen at han mener det er for tidlig å uttale seg om saken fredag.

– Jeg fikk brevet tilsendt, men kunne ikke signere det på egen hånd. Vi skal ha et styremøte i fagforbundet i Molde på mandag. Det er helt nødvending for meg å ha medlemmene mine i ryggen,  sier Jan Arve Antonsen til avisa.

– Mistet troverdighet

- Helse Midt-Norge har lagt et løp nå som er så useriøst at det er vanskelig å forstå hvordan det blir framover. Ingen tror at dette har gått riktig for seg. Troverdigheten til Helse Midt-Norge er på et nullpunkt, holder Ivar Østrem fram ovenfor smp.no.

Han sier nå at Fagforbundet i Volda, Ålesund og Kristiansund nå slår ring rundt Eidsvik, som ikke er deres direktør lenger.

- Folk er forbanna. Når vi snakker med de ansatte om saken, tror ingen at det er sant, sier Østrem.

- God prosess

Ifølge Østrem og Sletta har prosessen om nytt sjukehus i nordfylket vært eksemplarisk god, der både ansatte og befolkningen er blitt involvert og har fått komme med synspunkter.

- Eidsvik har vår fulle tillit i vårt miljø - og for den jobben hun har drevet fram gjennom mange år i prosess for et nytt sjukehus. Vi mener også at prosessen har bidratt til den nødvendige tiltro til at Helse Møre og Romsdal skulle konkludere med en beliggenhet som var utredet til å være den aller beste plassering av et nytt sjukehus i nordfylket for pasientene, hevder Østrem og Sletta, som mener at prosessen har vært støttet opp av både de faglige og organisatoriske miljøene.

Vender ryggen til

Fagforbundslederne beskriver det som sjokkartet at Eidsvik valgte å trekke seg på grunn av manglende tillit fra Helse Midt-Norge, noen få dager før selve avgjørelsen i en så viktig sak.

- Vi har ingen sanksjonsmuligheter i dette miljøet som Helse Midt-Norge representerer, men vi vil anbefale våre medlemmer og andre sympatisører, om å snu ryggen til et miljø som opptrer med det lukkedes roms metoder for å få fram sine synspunkt, skriver Østrem og Slettan.