Tillitsvalgte for Legeforeningen ved Ålesund og Kristiansund sjukehus krevde fredag at administrerende direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge går etter at toppsjef Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal sa opp dagen i forveien.

– Jeg ønsker ikke å kommentere de reaksjonene i det hele tatt. Det er andre som må vurdere tilliten til meg, sier Haga og henviser til styret.

– Diskusjoner

Eidsvik grunnga oppsigelsen sin med at Helse Midt-Norge hadde grepet inn i den lokale prosessen. Haga forteller at han ikke helt kjenner seg igjen i framstillingen som den avgåtte helsedirektøren har gitt.

– Vi har hatt diskusjoner om hvilken vekting vi skal ha av de ulike sidene ved tomtene, sier han, og uttrykker samtidig forståelse for at Eidsvik kan ha en annen oppfatning enn ham.

Gjør som flere enn 20.000 andre - følg smp.no på Facebook

– Det blir hevdet at uenigheten går på at du ønsker et sjukehus i Molde, mens Eidsvik ville gå for Kristiansund. Stemmer det?

– Nei, vi har diskutert vektingen, og har ikke konkludert før innstillingen skulle legges fram, svarer Haga.

Avviser press

Haga vil ikke gå detaljert inn i hva diskusjonen har gått på, men viser til at det har vært diskusjon om ulemper og fordeler ved de ulike valgene:

– Så er det en vurdering om hvor mye de ulike elementene skal telle når man velger tomt, sier han.

– Har det vært et politisk press i saken om valg av sjukehustomt?

– Det kjenner jeg overhodet ikke til, men nå er min stilling i administrasjonen, og et slikt press ville trolig vært rettet mot styret, påpeker Haga.

– I hvilken grad har det vært dialog mellom Helse-Midt og statsråd Høie om valg av sjukehustomt?

– Min dialog om denne saken har gått til departementet og embetsverket, og dreid seg om prosessen og utredningene som Helse Møre og Romsdal har stått for, sier han.

Splittet

Det er de hovedtillitsvalgte i overlegeforeningen ved Ålesund og Kristiansund sjukehus, Margaret Sævik Lode og Ralph Herter, som har signert kravet om Hagas avgang.

I tillegg vil de ha Eidsvik tilbake i jobben og mener det er den eneste løsningen som kan gjenskape tilliten.

Tillitsvalgt for overlegene ved Molde sjukehus, Bernd Müller, har ikke signert pressemeldingen og vil ikke kommentere saken.

Også Fagforbundet i Volda, Ålesund og Kristiansund tordner mot Helse Midt-Norge, og mener tilliten er på et nullpunkt, mens fagforbundets leder i Molde vil vente til over helga med å uttale seg.

Astrid Eidsvik har ikke besvart Sunnmørspostens henvendelser om intervju etter avgangen (journ. anm.)