Dåpen skjedde ved verftet Vard Langsten i Tomrefjorden, og det er statsminister Erna Solberg som stod for selve dåpen som startet lørdag klokka 12.

– Dette skipet viser hva den maritime klyngen kan få til, sa generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten.

Gjør som flere enn 20.000 andre - følg smp.no på Facebook

Også Solberg skrøt av den lokale verftsindustrien under dåpen.

– Dette er helt symptomatisk for det faktum at noe av verdens ledende skipsindustri ligger her i Romsdal og på Sunnmøre. De er ligger helt i front på teknologi, og det gjør at selv om norge er et høykostland klarer de å holde høy aktivitet.

Strengt sikkerhetsopplegg

Det er fremdeles seniorer ved verftet som var med på å bygge forrige «Mariata» for drøye 20 år siden, fortalte verftsdirektør Dag Vikestrand. For dem har det naturlig nok vært ekstra interessant å være med på prosessen denne gang.

- Dette har vært et utrolig morsomt prosjekt for oss. Samtidig er det gøy å se det teknologiske kvantespranget som har skjedd på de 20 årene.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

– Det er et strengt sikkerhetsopplegg, sa verftsdirektøren, uten at han vil gå nærmere inn på detaljene.

Samtidig føler han at verftet har klart å møte de kravene oppdragsgiver har stilt.

Spydspiss i nord

– Nye «Marjata» blir en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene. Det blir en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre Norges informasjonsbehov de neste 30 årene, sier generalløytnant Kjell Grandhagen.

Skipet erstatter dagens fartøy, som også heter «Marjata». Det har vært i operativ drift siden 1995, og har nådd sin forventede tekniske levetid. I 2009 bevilget Stortinget penger til nye «Marjata» som skal være operativt fra 2016.

Nordområdene blir kjerneområdet til det nye fartøyet.

– Aktiviteten, utviklingen og satsningen i nordområdene er økende. Kontroll med denne utviklingen er strategisk viktig for Norge. Stortingets beslutning om å investere i nytt etterretningsfartøy er også et viktig signal om at kontinuerlig norsk tilstedeværelse i Nordområdene prioriteres høyt, sa Grandhagen og la til:

– Norge har nå fått ett av verdens mest avanserte etterretningsfartøy som skal bidra til å følge med på denne utviklingen.