Statnett opplyser søndag ettermiddag at de har funnet årsaken til det massive strømbruddet på Nordvestlandet lørdag kveld.

Gjør som flere enn 20.000 andre - følg smp.no på Facebook

Ifølge kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett dreier det seg om en del av en mast som har løsnet. Derfor har avstanden mellom masten og linja blitt så liten at det ga overslag. Kombinert med islast er dette trolig årsaken.

Masten står ved kommunegrensa mellom Rauma og Vestnes , men foreløpig er været for dårlig til at selskapet kan sende ut mannskaper for å rette feilen.

– Vi må gjøre dette på en sikker og trygg måte, og må derfor vente til været tillater det med å sende ut mannskaper til stedet, forteller Kviberg til smp.no.

Les også: Massivt strømbrudd på NordvestlandetLes også: Utelivsbransjen rammet på travel dag

Minst 150.000 mennesker i rundt 25 kommuner fra Romsdalsfjorden til Nordfjord ble berørt av strømstansen. Enkelte områder var uten strøm i mer enn to timer fra 19.30-tida.

Så fort det lysnet søndag, var Statnett ute med mannskaper for å finne feilen på 420 kV-linje fra Viklandet i Sunndalsøra til Ørskog på Sunnmøre. Allerede på formiddagen antok de at feilen befant seg i området ved Tresfjorden.

– Først befarte vi fra bakken og deretter har vi vært ute med helikopter, forteller Kviberg.

Inntil masten er reparert, er fortsatt Sunnmøre og deler av Nordfjord forsynt med strøm via reservenettet og kraftproduksjon fra Tafjord og Tussa sine egne kraftverk.

Divisjonsdirektør Peter W. Kirkebø i Mørenett mener de skal klare å takle den situasjonen. Samtidig mener han landsdelen ikke kan leve med nåværende situasjon på lengre sikt.

Les også: – En situasjon vi ikke kan leve med