Riise er i tillegg til å være ordfører i Hareid, styreleder i Sunnmøre regionråd.

Representantskapet i Sunnmøre Regionråd gikk inn for Hjelset som tomtealternativ i den betente sjukehussaken. Regionrådet har ikke diskutert saken etter Astrid Eidsvik avgang, og har ikke lagt opp til å ta noe standpunkt til om saken bør utsettes, slik Orkide på Nordmøre i kveld mener.

– Som ordfører i Hareid vil jeg beklage at Eidsvik har valgt å slutte. Hun var en ryddig og god leder. Jeg har hatt tillit til prosessen fram til nå, og det er uforståelig at de har greid å kjøre prosessen på skeiva, sier Riise til smp.no.

- Skulle hatt innstilling

Hareid-ordføreren mener at en så viktig sak burde hatt en faglig innstilling, og at styremedlemmene i Helse Møre og Romsdal skulle sluppet å diskutere seg fram til et vedtak 17. desember.

– Nå er det vanskelig å vite hva som blir konklusjon og resultat i saken, sier Riise.

Mandag melder samtidig NRK Møre og Romsdal, at Trine Sevaldsen som er én av fire ansattrepresentanter i styret til Helse Møre og Romsdal, vil fremme et utsettelsesforslag onsdag.

– Jeg mener prosessen tjener på at vi tar et steg tilbake og vurderer det som har skjedd. Vedtaket må ha tillit i alle kretser, sier hun til kanalen.

På Oslo-tur

Anders Riise (H) understreker at han som alle andre foreløpig ikke har grunnlag til å være bastant på hvorfor Eidsvik valgte å trekke seg.

– Det er viktig for innbyggerne i Møre og Romsdal at det er tillit til prosessen. Nå er det vanskelig å vite hva som skjer, mener Riise.

Også Riise var i Oslo før cupfinale-helga og møtte Bent Høie (H). Ifølge Hareid-ordføreren ble det kun diskutert nasjonal sjukehuspolitikk her.

– Saken ble ikke diskutert i det hele tatt i Oslo. Helseministeren har ikke hatt noen rolle på nåværende tidspunkt. Fram til nå har jeg ikke oppfattet noen grunn til mistanke til Bent Høie overhode, sier Riise.

Helseministeren har selv avfeid alle spekulasjoner om at han har instruert eller lagt føringer for Helse Midt-Norge i saken.

Ifølge Riise var Høie tydelig på at saken var i prosess.

Etterlyser åpenhet

Nå etterlyser Hareid-ordføreren åpenhet rundt hvorfor Eidsvik gikk av. Riise vil vite grunnen til dette før han tar stilling til hva han mener om å utsette saken, og om han har tillit til prosessen videre.

– Eidsvik rapporterer til sitt styre. Styreleder Kinserdal må komme på banen med den detaljerte begrunnelsen før avgjørelse 17. og 18. desember, er den tydelige beskjeden fra Riise.