STOCKHOLM (smp.no): Svigerinne og bror til fredsprisvinner May-Britt Moser kommer til nobelprisutdelinga i Konserthuset sammen med alle andre inviterte.

Paret har prøvd å sette seg inn i dette med etikette. Det samme prøvde kommunikasjonsansvarlig å instruere May-Britt om tirsdag. Ifølge svigerinna tar nobelprisvinneren denne biten med ro.

DIREKTE: Se prisutdeingen her

Vi skulle hatt bananer og nøtter

Ekteparet Andreassen sitter med stjerner i øynene når de skal fortelle om nobeluka. Dette har så langt vært en aldeles annerledes uke.

– Vi har vært på ting vi aldri hadde tenkt vi skulle få være med på. Truffet masse folk; superfolk fra hele verden! Selv om vi har hilst litt på noen av dem før, var det spesielt å treffe dem her. Det er spesielt å sitte i busser full av professorer. Det har blitt en god del sjampanje og kanapeer. Liten tid til å spise mat.

– Vi skulle ha hatt med oss hver sin bananklase og nett med nøtter hit, sier Olaug og lurer på hvordan de skal få i seg mat i dag før nobelfesten klokka 19.00 onsdag kveld.

Hun forteller at rett før Nobelkonserten mandag var de en hel gjeng nobelgjester som plutselig sto i pølsekø. Alle gjestene hadde fått beskjed om å finne plassene sine i god tid slik at alle kunne reise seg når kongen kom.

Dermed ble det liten tid til å fortære den varme pølsa. Olaug måtte kaste halve pølsa i bosset før hun skyndte seg inn.

Les også: Slik blir den storslåtte Nobelbanketten

Uvirkelig

Ellers har hun og Leifmar vært mye sammen med Moser-døtrene Isabel og Ailin denne uka.

– Det hele føles uvirkelig. Vi venter vel egentlig på å lande. Torsdag skal vi ha en sightseeing-dag, fredag reiser vi hjem. Tirsdag kveld skal vi på festmiddag i Erkebiskopgården i Trondheim, forteller de til smp.no.

De har også kjøpt billetter til en nightcap i Stockholm som økonomistudentene arrangerer, som skal være et grandiost arrangement.

– May-Britt og Edvard blir kjørt til seremonien i limousin, Oalug og Leifmar i buss.

Detaljerte instrukser

– Attendantene passer godt på dem, sier Olaug. Hun ønsket svigerinna lykke til da hun traff henne i foajeen i morges. Da hadde May-Britt masse papirer i hånda med detaljerte instrukser for den minste detalj. Hun var helt avslappa og sprudlet og lo, ifølge Leifmar.

May-Britt og Edvard har et vanvittig program fra tidlig morgen til sene kvelden. De skal fortsette i morgen med masse besøk.

Sjukt mye folk

Tirsdag kveld var Olaug og Leifmar på mottakelsen med nobelkomiteen i Nordiska museet.

– Det var sjukt mye folk. Vi sto i kø i det lange og brede for å komme inn. Vi måtte gjennom sikkerhetskontroll, vise pass og få sjekket identitet. Deretter kom vi inn i en gigantisk hall med masse folk. Det var kø for å komme inn, kø for å henge fra seg og kø hilse på nobelkomiteen, forteller paret.

Stas med nobelgjester

Olaug og Leifmar besøkte en knøttliten, koselig restaurant i Gamla Stan.

– Der spurte de om vi var her i anledning jobb eller om vi var turister. Da vi fortalte at vi var her i anledning nobelprisutdelinga, ble de over seg. De hadde aldri opplevd å ha nobelgjester før. De ble helt satt ut!

Faktisk ser det ut til at den vanlige stockholmer synes dette er stas. Vi hører de som er her fra departement, forskningsråd og universitet i Norge at de i enda sterkere grad enn oss forstår hvor stort dette er, sier Olaug.

– Heldigvis sier May-Britt og Edvard at de heller ikke forstår det. Vi kan trøste oss med det, tilføyer hun.

Mor til Edvard skal ha ære

Mor til Edvard, Ingeborg Moser, har vært med under hele uka. Søstrene hans, Ingunn og Christina, dro mandag og er tilbake i dag.

– Mor til Edvard skal også ha sin del av æren, mener Olaug. – Hun har ofte vært med som barnevakt når familien Moser har reist rundt i verden ved flere anledninger.

Også Olaug har stilt opp. Blant annet tok hun med sønnen Simon på 15 år og passet Moser-døtrene en måned da Edvard og May-Britt jobbet sammen med John O’Keefe i London en sommer.

Enda mer kvalitet

– Hva tenker dere nobelprisen vil gjøre med May-Britt og Edvard?

– Til nå har de vært opptatt av at forskningen skal være presis og skikkelig. Jeg tror de blir anda mer opptatt av å levere kvalitet. At de om mulig blir enda mer bevisste på det.

– I går var vi i privat middag med tallmestergården med blant annet folk fra Kavliinstituttet. Folk som de har jobbet med tidligere og nåværende medarbeidere. Her var også folk som de hadde nevnt i foredragene sine. Det ble sagt at for å komme seg videre må en være åpne for andres syn. Dele æren. Holder du nye ideer for deg selv, kommer du ikke videre, påpeker Olaug.

Vanskelig klesvalg

Hun og Leifmar må opp på rommet for å kle seg om.

– Var klesvalget vanskelig?

– Det var ikke enkelt! Jeg liker godt å shoppe, - men gallaantrekk?! Nei takk.

Vi diskuterte det til frokost. Isabel mente det var enkelt for mannfolka som fikk beskjed om å ha på seg det og det.

Da svarte jeg at det er ikke sikkert at du ville likt om noen skulle fortelle deg hva du skulle ha på deg, sier Olaug.

Hun og Leifmar trekker seg tilbake.

Så dukker nobeldronninga plutselig opp i foajeen.

Sunnmørsposten får en klem av May-Britt før hun suser videre klar for sminking.

Dagen er der, og Edvard I Moser prøver å slappe av i foajeen i Stockholm. Foto: Inger Otterlei
F.v.; Isabel, Leifmar, Ailin og Olaug. Foto: Inger Otterlei