– Vi liker å pynte til jul, og synes det er koselig med litt ekstra lys nå i mørketida.

Marit og Toralf Øksenvåg i Ålesund er året rundt i aktivitet for å stelle og pynte eneboligen sin. Og særlig til jul legger de mye tid og energi i å pynte i hagen, og selve huset både ute og inne. Marit er pyntesjef, mens Toralf er villig medhjelper for å få alle lyslenkene og andre pynteting på plass.

– Ja, slik er det. Marit har ideene, og jeg plasserer ting der hun vil ha dem. Men blir det mer lys her nå, så må jeg til med aggregat, humrer ektemannen.

Mange pynter

Med humor i stemmen forteller Toralf at han i en by full av julepynt hus er forsiktig med å kjøre tur med kona i bilen.

– Over alt får hun nye pynteideer, forteller han.

– Ja, det er så kjekt å kjøre rundt i byen og se hvordan folk pynter husene sine, mener Marit, som bruker minst to dager på å pynte utendørs til jul. Med god hjelp av ektemannen.De to starta å julepynte ute da de kjøpte huset på Hessa i 1985.

– Det begynte med litt lys i noen få busker, og så er det blitt mer og mer, lys og annen pynt for hvert år. Vi kjøper litt nytt til hver jul, forteller Marit Øksenvåg og lar blikket ta et raskt sveip over eiendommen.

Lyslenke og julekorg

Ned fra taket i husets fulle lengde, lyser en lyslenke på vel tretti meter. En julekorg med rødt, gult og grønt lys, og to lysende julekranser, pynter opp veggene mot sør og vest. Det meste av pynten er plassert ved inngangspartiet mot nord. En lysende julenisse og et juletre med blinkende stjerne, skinner på hver sin side av garasjeporten. Små julenisser titter fram blant lyng i krukker, lyssatte einerbusker og store julenisser av krus smiler blidt på vei mot inngangsdøra. Der svinger en munter nisse seg i utelampen, mens levende lys fra en rød og rund nissefar er blikkfang, sammen med et juletre fullt av blinkende blå, røde og grønne lys.

– Hva legger du vekt på når du pynter?

– At det skal se fint ut. Det må være litt stil. Blir det for mye lys og annen pynt så kan det bli for mye av det gode, da ødelegger det ene for det andre.

– Er det noe av pynten du er ekstra godt fornøyd med?

–Ja, stabburet. Det kjøpte vi på en bobiltur til Bud. Jeg synes det er så koselig her det står og lyser på plenen, sier Marit, og ser mot den vesle trebygningen der en smilende nissemor sitter på taket.

Tradisjon

Hvert år til advent er huset til Marit og Toralf Øksenvåg ferdig pyntet både inne og ute. Ikke mindre enn fem julestjerner, like mange julestaker og seks lysende små juletre er på plass i husets vindu. Da de for over tjue år siden begynte å pynte utendørs, var det få i nabolaget som gjorde det samme.

– Men nå er det stadig flere som pynter husene sine med mye lys. Det synes jeg er koselig, sier Marit, som stadig har fått høre at huset hennes lyser fint opp nabolaget.

– Men kan det ikke lett bli en konkurranse om pynte mest mulig?

–Nei, nei! Her er det ingen pyntekonkurranse, ler ekteparet Øksenvåg.

– Naboene pynter slik de vil, og vi pynter slik vi vil ha det. Pynter gjør vi kun for vår egen del, fordi vi liker å gjøre det fint rundt oss. For å skape julestemning.

Og spre lys i mørketida.

<strong>Lyser opp:</strong> Fra et stort antall lyslenker plassert i prydtrær, busker og langs hustaket lyser det julepynta huset til Marit og Toralf Øksenvåg skikkelig opp i nabolaget på Hessa. – Vi liker å pynte, og kjøper litt nytt til hver jul, forteller Marit som er pyntesjef i familien. Foto: Staale Wattø
<strong>Muntert:</strong> Juletre med farga lys, og en nisse svinger seg i utelampen. Foto: Staale Wattø
<strong>jul:</strong> Hos Marit og Toralf Øksenvåg er det julepynta både inne og ute.sw@smp.no Foto: Staale Wattø
<strong>Glitrende:</strong> På ene uteveggen glitrer dette juletreet. Foto: Staale Wattø
<strong>Nisser:</strong> Store, røde nisser hilser velkommen ved inngangsdøra.sw@smp.no Foto: Staale Wattø
<strong>Trivelig:</strong> Rund og rød lysnisse. Foto: Staale Wattø