Brukerutvalget i Helse Møre og Romsdal sendte mandag ettermiddag ut en pressemelding:

- Dersom tomtevalget nok en gang skulle bli utsatt, vil det gjøre situasjonen for brukere, pasienter og ansatte usikker og utrygg i tiden framover. I verste fall kan det føre til at nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal blir ytterligere utsatt og dermed ikke ferdigstilt som planlagt til 2021, heter det i pressemeldingen.

Brukerutvalget mener at innhold og kvalitet er mye viktigere enn lokalisering og nærhet.

- For brukerutvalget handler dette ikke om politikk, men om å sikre et best mulig kvalitativt sjukehustilbud for pasienter og brukere.

Samtidig blir behovet for økonomisk robusthet understreket.

- God nok utredelse

Ifølge leder Karsten Aak er utredelsen som er gjort lokalt under ledelse av Astrid Eidsvik god nok til å gjøre et vedtak 17. desember. Det viktigste nå er enighet og oppslutning rundt vedtaket, slik at det ikke blir omkamp og kompetanseflukt fra Helse Møre og Romsdal.

Brukerutvalget ber om at det snarest etableres et lokalt medisinsk senter med poliklinisk spesialisthelsetjeneste i byen som ikke får fellessjukehuset.

Avslutningsvis heter det at det forutsettes at Ålesund sjukehus fortsatt vil ha status som nr. 2-sjukehus etter St. Olavs Hospital i Helse Midt-Norge.

Hele pressemeldingen:

"Uroa for ei mogleg utsetting av tomteval

Dersom tomtevalet nok ein gong skulle bli utsett, vil det gjere situasjonen for brukarar, pasientar og tilsette usikker og utrygg i tida framover. I verste fall kan det føre til at nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal blir ytterlegare utsett og dermed ikkje ferdigstilt som planlagt til 2021.

Brukarutvalet er tydelege på at innhaldet og kvaliteten på tenestane i det nye sjukehuset i Nordmøre og Romsdal (SNR), er viktigare enn nærleik til sjukehuset. For brukarutvalet handlar dette ikkje om politikk, men om å sikre eit best mogleg kvalitativt sjukehustilbod for pasientar og brukarar i Nordmøre og Romsdal. Brukarutvalet har i heile denne prosessen vore opptekne av eit robust fagmiljø, kvalitet ved tilbodet og rekruttering av fagpersonell. Med bakgrunn i dette ynskjer ikkje brukarutvalet å peike på eit av dei framlagde tomtevala.

Brukarutvalet ser at det er store økonomiske utfordringar i drifta framover, og forutset at det ligg økonomisk bereevne til grunn for vidare planar for nytt sjukehus. Dette må på ingen måte gå på bekostning av tilboda til brukar og pasient. Brukarutvalet meiner at utgreiinga i saksdokumenta som skal leggast til grunn for avgjerda, er godt utgreia under leiing av avgått direktør. Brukarutvalet oppmodar difor styret til å ta avgjerd i saka den 17.12.2014.

Dersom tomtevalet nok ein gong skulle bli utsett, vil det gjere situasjonen for brukarar, pasientar og tilsette usikker og utrygg i tida framover. I verste fall kan det føre til at nytt sjukhus for Nordmøre og Romsdal blir ytterlegare utsatt og dermed ikkje ferdigstilt som planlagt til 2021.

Frå brukarutvalet sin ståstad er det viktig at det no blir oppslutnad og semje om vedtaket, slik at det ikkje blir ein omkamp som kan sette heile sjukhuset i spel og kan føre til flukt av fagkompetanse frå Helse Møre og Romsdal.

Brukarutvalet oppmodar Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge om å arbeidet for at det må etablerast eit lokalt medisinsk senter med poliklinisk spesialisthelseteneste i den byen som ikkje får bynært akuttsjukehus, så snart som råd.

Brukarutvalet Helse Møre og Romsdal HF forutsett at status for Ålesund sjukehus som er gitt av Helse Midt-Norge som nr. 2 sjukehus, i regionen blir opprettholdt."