Saken skal endelig avgjøres i morgen, når styret i Helse Midt-Norge gjør sitt vedtak.

Her har allerede konstituert direktør Daniel Haga innstilt på Molde, og mye skal til for at styret i det regionale foretaket vil foreta seg en annen konklusjon. Særlig når styret i Helse Møre og Romsdal gjør et vedtak som av mange oppfattes som veiledende.

Korrupsjonsanklager

I starten av møtet kom det fram korrupsjonsanklager mot Helse Midt-Norge og Daniel Haga fra flere styremedlemmer. Disse ble avvist fra styremedlemmene Torbjørg Vanvik og Stein Kinserdal.

Fagdirektør Odd Veddeng kom med en redegjørelse for styret, hvor han mente det fantes lovbrudd med tanke på styringssignal, siden Haga hadde overkjørt Eidsvik for at hun skulle ende på Molde.

Bakgrunnen for dette var at Astrid Eidsvik skal ha fått tilbud om en sluttavtale dersom hun gikk inn for Molde. Eidsvik har foreløpig bekreftet at deler av framstillingen til fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal stemmer.

Petter Bjørdal fra Ørsta snudde for noen uker siden, og avgjorde saken.

Se også: Samlesak fra det høydramatiske styremøtet

Slik stemte styret:

Svein Anders Grimstad: Molde

Kirsti Slotsvik: Kristiansund

Torbjørg Vanvik: Molde

Petter Bjørdal: Molde

Stein Kinserdal: Molde

Trine Sevaldsen: Kristiansund

Knut Ivar Egset: Molde

Charles Austnes: Kristiansund

Harald Topphol: Kristiansund

Svein Anders Grimstad gikk grundig til verks og diskuterte fordeler og ulemper ved begge alternativ, men det var liten tvil om at han skulle gå inn for Molde.

Støttet Kristiansund

Kystdirektør Kirsti Slotsvik var opptatt av hva man har råd til å bygge. Sjukehuset må ikke være større og dyrere enn det trenger. Det verste som kan skje er at det blir utsatt på grunn av at vi ikke har råd, sa Slotsvik. Hun la også vekt på sokkelaktiviteten i Kristiansund.

- Jeg har reflektert en del rundt kartet der vi har de røde ringene, men det kan være på grunn av en yrkesskavank, vi har glemt sokkelaktiviteten, som er større og viktigere enn det vi har sett i rapportene, sier Slotsvik.

Nestleder Petter Bjørdal har i høst endret mening. Han fant lite som skilte alternativene. Tidlig i fasen hadde han Kristiansund som favoritt. Men han mener saken endret karakter i forrige uke, med tanke på dette med økonomisk bæreevne. Det at det plutselig har blitt dyrere å bygge sjukehuset, bekymrer Ørsta-mannen.

Pris og funksjonskrig

Bjørdal tror også sjukehuset blir enda dyrere enn planlagt.

- Vi kan ikke bygge uten et solid økonomisk fundament. Da blir spørsmålet hva kan vi gjøre for minst mulig konsekvenser? Jo, å samle det i sør og få et tettere samarbeid mellom Ålesund og Molde, sier Bjørdal.

- Kampen om funksjonsfordeling vil gå fra og med fra mandag av, i alle fall fra 2. januar. Det blir tøffe tak, men tiden for omkamp for lokalisering er over når fredagen er omme, lover Bjørdal.

Risiko med tunnel

Knut Ivar Egset mener at pasientene og befolkningen nå fortjener at det blir bygget et sjukehus. Han mener risikovurdering og størrelsen på fagmiljø er viktigst.

- At 70 prosent bor på andre siden av Frei-tunnelen er en risiko, sier Egset, og påpeker at Hjelset scorer best på en rekke kriterier faglig sett.

Ifølge Egset har det aldri vært en agenda å svekke Ålesund sjukehus.

Charles Austnes snakket om at reiseavstander ikke betyr noe, så lenge man blir frisk. Austnes har vært usikker og konkluderte ikke under debatten.

- Å beholde kompetanse og rekruttere ny kompetanse er det viktigste i denne saken, økonomi er jeg ikke bekymret for, sier Austnes.

Interimsfasen

Harald Topphol mener at tilgjengelighet til akutt-tilbud er et sterkt argument for ham. Planlagt behandling kan gjøres når som helst. Det er ikke vits å komme fram til et svært godt sjukehus for seint, sa Topphol.

Topphol vektla et tungt moment, bemanninga av Molde og Kristiansund i interimsfasen.

- Det blir størst utfordring om vi velger Storbakken, men når sjukehuset er i drift tror jeg det ikke blir noe problem å rekruttere, sa Topphol, som heller ikke konkluderte med sitt valg under debatten.

Eierstyringssjefen

Torbjørg Vanvik, direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge, viste til konsekvenser for fagmiljøene.

- Molde har det største, sa hun.

For Vanvik var det viktigste rekruttering. Dette handler om å levere gode tjenester i interimsfasen.

Vanvik mener fagmiljø og økonomi er viktig. Vanvik virket som hun aldri har vært i tvil om Molde.

Reisetid

Trine Sevaldsen fra Kristiansund har lagt vekt på reisevei og akuttfunksjoner. Der kommer Storbakken i Kristiansund best ut.

- Det er galt å legge to fullverdige sjukehus innen en times reiseveg, sa Sevaldsen.

Sevaldsen tok opp alle veiforbindelser som vil komme, og korte ned reisetiden. Ved et sjukehus i Molde, mener Sevaldsen at Nordmøringene må reise lengre.

- Det er merkverdig at det skal være store sjukehus i Ålesund, på Hjelset og så blir det neste St. Olavs i Trondheim, sa Sevaldsen.

Styrelederen

- Avstandsproblematikken er et fenomen, sa styreleder Kinserdal. Avstand skaper samarbeidsproblemer.

- Jeg ramler ned på Molde, sa Kinserdal.

Helse Møre og Romsdals innstilling til styret i Helse Midt blir dermed nytt sjukehus på Hjelset i Molde