Han stiller seg undrende til den retninga debatten tok på styremøtet tidligere i dag.  Der styret i Helse Møre og Romsdal bestemte seg for at sjukehuset i Nordmøre og Romsdal bør bygges i Molde.

– Det er spesielt at man nå har begynt å snakke om fleksibiliteten ved å bygge to sjukehus nærme hverandre der man planlegger økt funksjonsdeling Åse-Hjelset, sier Austheim.

Han sitter også som tillitsvalgt i styringsgruppa til Helse Møre og Romsdal. Han reagerer på de argumentene som legges til grunn hos de som stemte for Hjelset. – At man nå er opptatt av den synergieffekten det vil få ved å ha et fremtidig sjukehus en timers biltur fra sjukehuset som allerede er i Ålesund, gjør at dette har blitt et annet prosjekt enn det som ligger i mandatet. Med erfaringene fra sjukehusene rundt Mjøsa så fungerer funksjonsdeling mellom nærliggende sjukehus dårlig og skaper rivalisering, sier Austheum og legger til:

– Økonomi ble i styremøtet brukt som argument for Hjelset, selv om det ikke er grunnlag for det ut fra sakspapirene. Tvert imot så blir pasientgrunnlaget til foretaket mindre og pasientstrømmene til Trøndelag vil øke, så de er nok fornøyd med vedtaket om Hjelset.

Legenes beste

– I styreflertallets argumentasjon legges det mer vekt på reisetiden til overleger i Molde i 6 år, fremfor pasientene sin nærhet til et sykehus i 50 år. Å bygge et sjukehus i Molde er svært lite fremtidsretta og utredningene i saken sier jo at et sjukehus i Kristiansund kan bli like faglig godt.

Om løpet nå er kjørt for en tilhenger av Kristiansund-sjukehuset vil ikke Austheim spekulere i.

– Vi får se hva Helse Midt-Norge bestemmer seg for torsdag. Det har skjedd svært mye siste dager og vedtaket om Hjelset onsdag har ingen legitimitet hos ansatte i Kristiansund.