STJØRDAL (smp.no): Molde-seieren ble åpenbar underveis i torsdagens styremøte i Størdal da styremedlemmene fikk ordet og fortalte som sitt syn på saken.

Da saken gikk til votering, var det bare Bjørg Henriksen og Tore Kristiansen som stemte for Storbakken og Kristiansund. Molde ble derfor vedtatt mot to stemmer.

Dermed gjenstår bare fredagens foretaksmøte som er innkalt av helseminister Bent Høie, før avgjørelsen om tomteplassering er endelig.

Les saker fra dagens møteVolda-representant: – Jeg vil vite hva som er santDirektør Haga: – Ålesund fortsatt sjukehus nummer 1Anbefalte Molde - får behandle sjukehussaken

  • Slik ble det stemtOla H. Strand: MoldePaul Steinar Valle: MoldeTore Kristiansen: KristiansundRune Heggedal: Molde, så fremt lovlig vedtak i Helse Møre og Romsdal.Bjørg Henriksen: KristiansundEllen Wøhni: MoldeVigdis Harsvik: MoldeBrit Tove Welde: MoldeTore Brudeseth: MoldeLiv Stette: Molde

– Godt helsetilbud uansett

Ansattrepresentant Rune Heggedal fra Volda var den første som tok ordet da det ble åpnet for debatt. Han innledet med å si at han ville stemme under forbehold om at Helse Møre og Romsdal hadde gjort et lovlig vedtak.

Les også: – Jeg vil vite hva som er sant

Til selve tomtevalget fortalte Heggedal at han hadde skiftet mening flere ganger. Han hadde landet på å legge til side argumenter om pasientlekkasjer og størrelsen på sjukehuset - fordi han mente befolkningsgrunnlaget uansett var godt nok.

Han pekte på at det på den ene siden gjaldt saken den samfunnsmessige betydningen av sjukehusplassering, mens det på den andre siden ble en taper og vinner blant de to byene som begge sterkt ønsker sjukehus i sin kommune.

– Det har store konsekvenser og gjelder lokalsamfunnet. Det blir en by som vinner og taper når det gjelder lokale forhold, men ikke når det gjelde helsetilbudet etter mitt syn. Det er godt uansett, påpekte han.

Volda-legen mente de faglige argumentene talte til fordel for Molde når det gjaldt rekrutering, men pekte samtidig på at Kristiansund også hadde viktige fagmiljøer. Molde-alternativet var samtidig det valget som ga minst risiko i overgangsfasen, mente Heggedal.

- Bygger ned Ålesund

Tore Kristiansen argumenterte for Kristiansund-alternativet Storbakken og fremmet et alternativt forslag. Han så ingen poeng i at det nye sjukehuset skulle ligge nærmere Ålesund.

- Ligger det på Molde-aksen så tror jeg i framtiden at vi bygger ned det nye sjukehuset, og mer og mer flyttes over til Ålesund, sa Kristiansen.

Styremedlemmet understreket at interimsfasen ikke var så viktig, og det er årene etterpå som er viktigst.

Kristiansen var bekymret for beredskapen og nordfylket når helikopter ikke kan fly og standarden på vegnettet.

- Plasserer du sjukehuset i Molde, blir det relativt lenger reisetid i nord, sa Kristiansen.

Det ble videre påpekt at det ikke var særlig grunn til å skille mellom Molde og Kristiansund beredskapsmessig.

– Gode grunner for begge

– Det er gode grunner til å velge det ene og det andre alternativet, sa Bjørg Henriksen.

Hun mente de faglige vurderingene som Rune Heggedal skisserte var gode og ville støtte seg til disse. Hun landet likevel på Storbakken i Kristiansund med henvisning til befolkningens nærhet til sjukehuset var det viktigste.

Hun viste til at endringer i samferdsel vil knytte Ålesund og Molde nært sammen. Det med rekruttering var vanskelig å spå, men avstanden vil bli så kort at funksjonsstriden vil fortsette. Henriksen mente at den nordlige delen av befolkningen vil ha trygghetsfølelsen.

Økonomi, komplementært helsetilbud, synnergieffekter og en kritisk interimsfase var blant de viktigste stikkordene til Vigdis Harsvik som ville gå for direktørens innstilling - altså Molde.

Hun pekte samtidig på at det ville være en gladnyhet for hele regionen - om tomtevalget ble endelig avgjort i foretaksmøtet med helseministeren fredag.

– Da skal Norges mest moderne sjukehus bygges i vårt distrikt, påpekte hun.

– Jeg lander på Hjelset som det minst risikofylte når det gjelder vårt oppdrag om å sikre best mulig helsetjenester for befolkningen. Og går for administrasjonens forslag til vedtak på bakgrunn av rekruttering og familjøene, sa Ellen Marie Wøhni som også er valgt inn av de ansatte.

Brit Tove Welde fortalte at hun la vekt på økonomisk bærekraft i sitt valg, og mente dimensjoneringen av sjukehuset var viktig.

Tor Brudeseth som også representerer de ansatte la også mest vekt på fagmiljøet, og gikk for Molde.

Liv Stette mente høy kvalitet, tilgang på fagpersonell, sammen med lavest risiko i overgangsfasen - gjorde at hun landet på Molde. Hun mente reisetiden for alle innbyggerne var akseptabel.

Stilte spørsmål ved tryggheten

Nestleder Paul Steinar Valle ville går for Molde fordi det utgjorde minst risiko i forhold til fagmiljøet. Han pekte også på samarbeid og ressursutnytting som også viktig - noe som også talte for Molde.

– Sjukehuset må bli for hele fylket, påpekte han.

Hans innvending gikk først og fremst på at innbyggerne lengst nord får lang reiseveg, og stilte spørsmål ved hvordan tryggheten deres ble ivaretatt.

Direktør Haga svarte slik på spørsmålet

– Det er viktig for meg å understreke at også rapportene fra Møre og Romsdal sier at begge lokaliseringene vil gi forsvarlig akuttberedskap. Hvis dette var uforsvarlig, hva sier vi da til andre som har samme avstand. Mange i Midt-Norge har denne avstanden vi snakker om. Dette er forsvarlig uavhengig av hvor man plasserer sjukehuset, sa Haga.

Han sa videre at det er viktig at de prehospitale tjeneste er desentralisert: – Det er det i disse områdene, sa Haga.

Strand: – To avgjørende forhold

Styreleder Ola H. Strand var sist på talerlista, og pekte på to forhold som han mener er avgjørende for hvor det nye sjukehuset skal ligge: Fagmiljø og økonomi.

– Jeg har vært livredd for en situasjon hvor vi får en kollaps i fagmiljøet.

Alle styremøter i dette foretaket: Nemlig økonomien til helseforetaket. – Er det mulig å gjøre disse investeringene i Møre og Romsdal.

Styrelederen understreket at det var et særlig ansvar som hvilte på styret, å legge til rette for at helseforetaket hadde god nok økonomi til å utvikle seg videre.

Før saken gikk til votering ba han innstendig om at fogderistriden som har skapt mye vondt blod i sjukehusstriden, ble lagt til side i det videre arbeidet.

Direktør Daniel Haga fikk solid gjennomslag for sin innstilling i styret i Helse Midt-Norge. Foto: Torbjørn Eidhammer